Η λήψη σόγιας για την ανακούφιση των εξάψεων έχει δώσει μεικτή εικόνα.

Τώρα, ερευνητές που επισκόπησαν 19 έρευνες, ανακάλυψαν ότι τα συμπληρώματα σόγιας μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν, τουλάχιστον διαχρονικά.

Η σόγια έχει υποδειχτεί ως εναλλακτική αγωγή στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, καθώς η τελευταία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο μαστού.

Η Melissa Melby, του University of Delaware, δήλωσε ότι για πολλές γυναίκες με συμπτώματα- και ιδιαίτερα ανησυχίες σχετικά με τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης- η δοκιμή σόγιας για 6 έως 12 εβδομάδες για να διαπιστωθεί αν ανακουφίζει τα συμπτώματα θα μπορούσε να είναι εμπροσθοφυλακή στην αγωγή, δήλωσε.

Αν και όλες οι έρευνες εστίασαν στα συμπληρώματα σόγιας, η Melby δηλώνει ότι η σόγια όταν λαμβάνεται από τα τρόφιμα αποτελεί καλύτερη ιδέα.

Δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι η χώνευση ισοφλαβονών σόγιας θα βοηθήσει.

Η Melby εστίασε σε έρευνες για το ρόλο της σόγιας στις εξάψεις, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2010.

Όλες οι έρευνες συνέκριναν τη σόγια με εικονικό σκεύασμα. Περισσότερες από 1.200 γυναίκες περιλαμβάνονταν στις έρευνες. Οι έρευνες συνεχίζονταν για 6 εβδομάδες μέχρι ένα χρόνο και περιέλαβαν διαφορετικές ποσότητες συμπληρωμάτων σόγιας.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα των ερευνών για να οδηγηθούν στα ευρήματα.

Συμπληρώματα σόγιας με υψηλότερα επίπεδα της ισοφλαβόνης που ονομάζεται γενιστείνη ήταν 2 φορές καλύτερα στη μείωση της συχνότητας των εξάψεων σε σχέση με αυτά που είχαν τις χαμηλότερες ποσότητες, ανακάλυψε η Melby.

Αν προτιμάτε να λαμβάνετε τη σόγια από τη διατροφή, η Melby προτείνει 2 μερίδες τροφίμων σόγιας την ημέρα. Αυτό περίπου ισοδυναμεί με 2 ποτήρια γάλατος σόγιας.

Η Silvina Levis, του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, δήλωσε ότι η νέα ανάλυση αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα.

Στην έρευνά της, που δημοσιεύτηκε το 2011 στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’, δεν ανακάλυψε επίδραση στα συμπτώματα εμμηνόπαυσης όταν οι γυναίκες έλαβαν 200 mg ισοφλαβονών σόγιας για 2 χρόνια.

Η Levis, που επισκόπησε τα ευρήματα δήλωσε ότι θεωρεί πως η έρευνα δεν παρέχει απαντήσεις στις γυναίκες.

Επειδή οι έρευνες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μέθοδο και προετοιμασία, δήλωσε, ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιες γυναίκες πρόκειται να ωφεληθούν.

Η ειδικός Penny Kris-Etherton, του Pennsylvania State University, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά.

Η Kris-Etherton, που επισκόπησε τα ευρήματα αλλά δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, παρατήρησε ορισμένους περιορισμούς. Οι περισσότερες από τις γυναίκες ήταν λευκές. Δήλωσε ότι δεν γνωρίζουμε αν τα αποτελέσματα των προϊόντων σόγιας θα είχαν παρόμοια επίδραση σε γυναίκες διαφορετικής εθνικότητας.

Δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ποικίλλουν και δεν φαίνεται να αποτελούν γρήγορη ανακούφιση. Σε έρευνες μεγαλύτερης διάρκειας τα αποτελέσματα ήταν μεγαλύτερα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Menopause: The Journal of The North American Menopause Society.’

Πηγή: iatronet.gr