Η μεταβολή προς το χειρότερο των κοινωνικών συνθηκών και το συνεπακόλουθο «κοινωνικό στρες» επηρεάζουν αρνητικά τα γονίδια και, κατά συνέπεια, την αντοχή του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Είναι μία από τις πρώτες μελέτες που αποκαλύπτουν μία άμεση σχέση ανάμεσα στο κοινωνικό status και στη ρύθμιση-έκφραση των γονιδίων. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένας ισχυρός και εύπλαστος δεσμός ανάμεσα στο κοινωνικό περιβάλλον και στους βιολογικούς μηχανισμούς ενός οργανισμού, με όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την υγεία.

Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον Δρ Γιόαβ Γκίλαντ του Πανεπιστημίου του Σικάγο και την Δρ Τζένι Τουνγκ του Πανεπιστημίου Ντιουκ, έκαναν πειράματα και διαπίστωσαν ότι όταν έπεφτε η θέση ενός πειραματόζωου στην κοινωνική ιεραρχία της κοινότητάς του, τότε, εξαιτίας του κοινωνικού στρες που βίωνε το ζώο, άλλαζε δραματικά και η έκφραση περίπου 1.000 γονιδίων του. Μεταξύ άλλων, τα γονίδια που σχετίζονταν με τη φλεγμονή, ήταν πιο ενεργά στα ζώα που είχαν χαμηλότερο status. Τα ζώα είχαν επίσης λιγότερα λευκά κύτταρα-Τ, τα οποία αποτελούν βασικό τμήμα του αμυντικού «οπλοστασίου» του οργανισμού κατά των καρκινικών κυττάρων και των παθογόνων μικροοργανισμών.

Από την άλλη όμως, παρατηρήθηκε και το αντίστροφο, όταν δηλαδή βελτιωνόταν η κοινωνική θέση ενός ζώου, τότε πάλι άλλαζε η έκφραση των γονιδίων, μέσα μάλιστα σε λίγες μόνο εβδομάδες, γεγονός που δείχνει ότι οι κοινωνικές δυνάμεις είναι σε θέση να επηρεάσουν γρήγορα τη γενετική ρύθμιση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τη ρύθμιση/έκφραση των γονιδίων κάθε ξεχωριστού ζώου για να το ταξινομήσουν στην κοινωνική ιεραρχία του, προβλέποντας με μεγάλη ακρίβεια το «status» του καθενός λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα αντίστοιχα γενετικά δεδομένα, με βάση την ανάλυση των δειγμάτων αίματος που είχαν λάβει τόσο πριν όσο και μετά την μεταβολή της θέσης του πειραματόζωου στην κοινωνική ιεραρχία.

Πηγή: in.gr