Η ανακάλυψη 2 κληρονομικών γενετικών ποικιλομορφιών μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν άντρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο στον προστάτη, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ο κίνδυνος ενός άντρα να εμφανίσει τη νόσο θα μπορούσε να τριπλασιαστεί ή ακόμα και να τετραπλασιαστεί με βάση τη γενετική του ποικιλομορφία, σύμφωνα με ερευνητές από το Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη.

Ο Dr. Mark Rubin, δήλωσε ότι συνήθως σκεφτόμασταν ότι μόνο γονίδια που έφτιαχναν πρωτεΐνες ήταν υπεύθυνα για τη νόσο, αλλά η παρούσα έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν κληρονομικές πληροφορίες σε περιοχές του γονιδιώματος που φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου.

Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στον προστάτη είναι ο πιο δυνατός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο. Ως αποτέλεσμα οι ερευνητές θέλησαν να ερευνήσουν για DNA που διαγράφεται ή αναπαράγεται στις γενετικές πληροφορίες αντρών με καρκίνο προστάτη σε σύγκριση με όσους δεν είχαν τη νόσο.

Ανέλυσαν 1.900 δείγματα αίματος σε άντρες. 867 είχαν καρκίνο και 1.036 όχι.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences,’ έδειξε ότι οι ποικιλομορφίες του αριθμού των αντιγράφων (CNV) παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν 2 CNV που ήταν σημαντικά διαφορετικά μεταξύ αντρών με επιθετικό καρκίνο προστάτη και όσων δεν εμφάνιζαν καρκίνο. Επανάκτησαν το εύρημα σε ομάδα 800 ασθενών.

Η ερευνήτρια Dr. Francesca Demichelis, του Πανεπιστημίου του Τρέντο, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι τα CNV παίζουν ρόλο στον καρκίνο. Ερευνώντας την επίδραση των 2 κληρονομικών ποικιλομορφιών στο εργαστήριο, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι ποικιλομορφίες βοήθησαν τα καρκινικά κύτταρα να μεγαλώσουν και να εισβάλλουν, θέτοντας ορισμένους άντρες σε τετραπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο προστάτη.

Στο γενικό πληθυσμό, μέχρι το 3% των αντρών κληρονομούν αυτές τις ποικιλομορφίες. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο σε άντρες με επιθετικό καρκίνο προστάτη, αναφέρουν οι ερευνητές

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι συγκεκριμένες ποικιλομορφίες δεν είναι η μόνη αιτία επιθετικού καρκίνου προστάτη και πιθανόν συμβάλλουν σε άλλους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη. Σημειώνουν ότι ερευνούν για άλλες ποικιλομορφίες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν εξέταση DNA για τον εντοπισμό αντρών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο προστάτη.

Πηγή: iatronet.gr