Πλούσιες σε λιπαρά τροφές προκαλούν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με ισπανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένες μεσογειακές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, που έχουν πολλά ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης διαπιστώθηκε ότι όσοι από τους εθελοντές κατανάλωναν συχνά «γρήγορο» φαγητό και γλυκά βιομηχανικής παραγωγής, πλούσια σε υδρογονωμένα τρανς λιπαρά, εμφάνιζαν αύξηση έως 48% του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν τέτοια λίπη.

Αντίθετα, τα πολυακόρεστα λίπη, που υπάρχουν στα ιχθυέλαια και στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, σχετίζονται με μείωση της εμφάνισης κατάθλιψης.

Η μελέτη επισημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο περίπου 150 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης.

Πηγή: skai.gr