Άμεσα ξεκινούν οι ψεκασμοί κουνουπιών, στην Κρήτη υπό τον φόβο του ιού του δυτικού Νείλου! Οι τέσσερις περιφερειακές ενότητες προετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών.
Όπως σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή το 2010 «είχαμε μετάλλαξη του κοινού κουνουπιού που ξεκίνησε από τη Μακεδονία και είχαμε τον ιό του δυτικού Νείλου όπου σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είχαμε και αρκετούς θανάτους. Πέρυσι υπήρχαν άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό μέχρι και την Λακωνία επομένως εμείς πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί".

Το σχέδιο περιλαμβάνει ψεκασμούς με δύο συνεργεία.Το πρώτο συνεργείο στο δήμο Ρεθύμνου και το άλλο στους υπόλοιπους δήμους και θα διενεργήσει ψεκασμούς κυρίως σε στάσιμα ύδατα, τα σημεία δηλαδή που εξαπλώνονται και πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια.
 
Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κι ερευνητή του ΙΤΕ, κ. Κίτσου Λούη «Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας"
 
Παράλληλα, κάθε πολίτης μπορεί να περιορίσει στο χώρο του όλες τις επιφάνειες εκείνες όπου μπορεί να λιμνάζουν νερά, να φυλάει τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιεί γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρεί καλυμμένα, να ανανεώνει και να καθαρίζει τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα), να απομακρύνει το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και να καλύπτει ή να απομακρύνει παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.

Πηγή: ygeianews.gr