Εκατομμύρια άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το βιβλίο «TheEasyWay» (σημαίνει «Εύκολος Τρόπος») είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος. Αν αυτό ισχύει, γιατί δεν το έχουν αγκαλιάσει τα Εθνικά Συστήματα Υγείας; Ο συγγραφέας, πρώην καπνιστής, Λόρεν Φέλαν ερεύνησε το θέμα για την βρετανική εφημερίδα «Independent».
«Χωρίς να θέλω να κάνω γενικεύσεις, άνθρωποι σαν εμένα – μορφωμένοι, σκεπτικιστές, ακατάδεκτοι – πιστεύουν ότι τα εγχειρίδια αυτοβοήθειας χωλαίνουν και πως όσοι τα διαβάζουν είναι ηττοπαθείς. Αν όμως με ρωτήσετε ποιο είναι το βιβλίο που συνιστώ πιο πολύ στους άλλους ή ποιο είναι αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο, θα σας πω ότι είναι το ταπεινό εγχειρίδιο «The Only Way to Stop Smoking Permanently» του μακαρίτη του Άλεν Καρ – μια εκτενής επανέκδοση του μπεστ σέλερ που εξέδωσε το 1985 με τίτλο «The Easy Way to Stop Smoking» και το οποίο πούλησε 11 εκατομμύρια αντίτυπα.

»Αυτό που ανακάλυψα στις σελίδες του ήταν μία αλήθεια που με σόκαρε: δεν απολάμβανα ούτε ήμουν εξαρτημένος από τα τσιγάρα μου στον βαθμό που πίστευα. Στην πραγματικότητα, δεν τα απολάμβανα ούτε ήμουν εξαρτημένος σε αυτά. Απλώς είχα πείσει τον εαυτό μου ότι ήμουν και τα δύο, για να κατευνάσω την νοητική πάλη της λογικής μου, που έλεγε ότι το τσιγάρο σκοτώνει και κοστίζει πολύ, με τα πρωτόγονα τμήματα του εγκεφάλου μου που αδιαφορούσαν παγερά γι’ αυτό και απλώς ήθελαν κι άλλο τσιγάρο.

»Μέχρι να φτάσω στην τελευταία σελίδα του, είχα δει τη νικοτίνη όπως πραγματικά είναι: ένας κακόβουλος Μάγος του Οζ, που χειρίζεται μανιωδώς τα κουμπιά του νευρικού συστήματός μου, για να μεγαλώνει η δύναμή του. Και ο Άλεν Καρ ήταν ο Τοτός που ανοίγει την κουρτίνα για να αποκαλύψει την αλήθεια – ή το μικρό αγόρι που πρώτο παρατήρησε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

»Η όλη εμπειρία ήταν πολύ αποκαλυπτική για εμένα, όπως ακριβώς υπήρξε για τον ίδιο τον Καρ, ο οποίος απηλλάγη με τον ίδιο τρόπο το 1983 από τα πέντε πακέτα τσιγάρα που κάπνιζε την ημέρα.

»"Πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν την μέθοδο του Καρ νιώθουν μια αληθινή σύνδεση μαζί του", λέει ο Τζον Ντάισι, ένας από τους διευθυντές της εταιρείας Easy way που είχε ιδρύσει ο Καρ για να προωθήσει την θεωρία του. "Είχαμε προτείνει σε έναν αναγνώστη να τον γνωρίσει, αλλά εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι δεν μπορεί να το κάνει, διότι έχει δει την ψυχή του", προσθέτει ο εκτελεστικός διευθυντής Ρόμπιν Χέιλεϊ.

»Ο Καρ ήταν οξύνους όσον αφορά την ψυχολογία του καπνιστή και το κύριο "συστατικό" της θεραπείας του είναι η αφύπνισή του, ώστε μόνος του να αποφασίσει ότι δεν θέλει άλλο το τσιγάρο. Ταυτοχρόνως, όμως, του άρεσε να είναι αμφιλεγόμενος, γι’ αυτό και λίγο πριν το θάνατό του, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, είχε εκδώσει βιβλίο με τίτλο «The Nicotine Conspiracy» (Η συνωμοσία της νικοτίνης) στο οποίο υποστήριζε ότι κυβερνήσεις και φαρμακευτικές εταιρείες συνωμότησαν για να κυκλοφορήσουν στα νοσοκομεία αναποτελεσματικές θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης αντί για την δική του μέθοδο.

»"Ο Καρ πίστευε πως δεν αρέσει στον κόσμο να του λένε τι να κάνει, ούτε του αρέσει να του λένε πως κάνει λάθος. Γι’ αυτό λ.χ. πολλοί καπνιστές αρνούνται πεισματικά να σβήσουν τα τσιγάρα τους όταν διοργανώνονται μέρες κατά του καπνίσματος", λέει ο κ. Χέιλεϊ.

»"Προσπαθήσαμε πολλές φορές να χαρίσουμε τη μέθοδό μας στο υπουργείο Υγείας (σ.σ. της Βρετανίας) και σε διαδοχικούς υπουργούς, αλλά όλοι αρνήθηκαν. Επιπλέον κανείς δεν μας έδινε επιχορήγηση για να εξαπλωθεί η ιδέα του βιβλίου, οπότε κατ’ ανάγκην και όχι από επιλογή γίναμε εμπορικός οργανισμός", εξηγεί ο κ. Ντάισι ο οποίος επέβλεψε την διανομή της μεθόδου Easy way μέσω κόμικς, webcast και Nintendo DS, καθώς και μέσω της Groupon και της Tesco Clubcard. "Δίχως να κάνουμε διαφήμιση, η μέθοδος έχει φτάσει σε 45 χώρες. Διαδόθηκε στόμα με στόμα, επειδή είναι αποτελεσματική".

»Ωστόσο, ο δρ Ρόμπερτ Γουέστ, καθηγητής Ψυχολογίας της Υγείας στο UniversityCollege του Λονδίνου, λέει πως η δυσκολία του οργανισμού του Άλεν Καρ είναι ακριβώς το ότι είναι ιδιωτικός. "Οι ισχυρισμοί που κάνει πρέπει να βασίζονται σε ισχυρά στοιχεία, ειδάλλως κανένας επίσημος φορέας δεν θα τον πιστέψει", λέει. "Δυστυχώς κατά το παρελθόν παρουσίασε ανόητα στοιχεία αποτελεσματικότητας -, λ.χ. το μικρό ποσοστό των αναγνωστών που ζητούσαν τα χρήματά τους πίσω".

»Ο οργανισμός Easy way έχει έκτοτε δημοσιεύσει σε ιατρικές επιθεωρήσεις πιο αξιόπιστα στοιχεία – δύο κλινικές μελέτες, που έδειξαν ότι η μέθοδος έχει ποσοστό επιτυχίας 50% στους 12 μήνες. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο έως τριπλάσιο σχεδόν από εκείνο που αναφέρουν οι περισσότερες υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος στη Βρετανία.
»Αυτό που χρειάζεται, όμως, για να λάβει το πράσινο φως για διάθεση στα νοσοκομεία από την αρμόδια βρετανική Αρχή, το NICE, είναι μία ανεξάρτητη συγκριτική μελέτη των ποσοστών επιτυχίας κάθε μεθόδου, λέει ο δρ Γουέστ.

»"Εάν δεν γίνει αυτή η μελέτη, η μέθοδος του Καρ θα μένει απέξω και θα κοιτάει μέσα", εξηγεί παραστατικά. "Ενέχει επίσης τον κίνδυνο, όπως συμβαίνει με κάθε προς διερεύνησιν μέθοδο, να καταλήξει η μελέτη στο συμπέρασμα πως τελικά δεν είναι αποτελεσματική. Σε κάθε περίπτωση είναι μία ξεκάθαρα θεωρητική μέθοδος, η οποία μοιάζει να έχει λογική και εφ’ όσον ο οργανισμός Easy way πιστεύει σε αυτήν, εκτιμώ ότι πρέπει να προχωρήσει στη μελέτη"».
»Στο μεσοδιάστημα, η μέθοδος εξακολουθεί να εξαπλώνεται στόμα με στόμα. Κι αν είστε καπνιστής, μήπως να σας συστήσω το αγαπημένο μου βιβλίο;»

Πηγή: Τα Νέα Υγεία