Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι υποφέρουν από πόνους στην πλάτη σε κάποια περίοδο στη ζωή τους. Ευτυχώς οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουν την ταλαιπωρία αυτή μόνο για λίγες μέρες και με κατάλληλη ανάπαυση και παυσίπονα επιστρέφουν γρήγορα στην κανονική καθημερινή τους ρουτίνα στο σπίτι και τη δουλειά. Βέβαια, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που ο πόνος επιμένει. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τους ανυπόφορους πόνους της πλάτης ή τουλάχιστον να τους απαλύνετε.

Αποκλείστε τα παθολογικά αίτια: Ευτυχώς, σε σπάνιες περιπτώσεις βλέπουμε τον πόνο στην πλάτη να προκαλείται από μια ασθένεια όπως μια λοίμωξη του νεφρού ή ακόμη και καρκίνο. Αν υποψιάζεστε πόνος σας μπορεί να είναι μια παρενέργεια ενός ιατρικού προβλήματος, αν έχετε πυρετό ή αν είναι συνέπεια ενός ατυχήματος, τότε καλέστε τον γιατρό σας, άμεσα.

Εφαρμογή θερμότητας: Ένα ζεστό μπάνιο ή ένα μαξιλάρι θέρμανσης, θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους τεταμένους μυς σας.

Σηκωθείτε: Παραμένοντας στο κρεβάτι, σε συνδυασμό με την μυϊκή αδυναμία και δυσκαμψία, κάνει περισσότερο κακό από το περπάτημα. Αμέσως μόλις αισθανθείτε ότι μπορείτε, να επανέρχεστε άμεσα στις τακτικές σας δραστηριότητες και σε ελαφριά άσκηση. Απλά κρατήστε την εντατική άσκηση για αργότερα. Εάν η κίνηση είναι πολύ επώδυνη (πάνω από 5 σε μια κλίμακα από 0 έως 10), ξαπλώστε ανάσκελα, με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας για λίγες ώρες πριν προσπαθήσετε ξανά.

Περπατήστε αργά και ανάλαφρα: Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνετε την ένταση των μυών και λιπαίνετε τις αρθρώσεις.   


Πηγή: iatronet.gr