Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν ηπατίτιδα Β, τη σοβαρή και συχνά «σιωπηλή» αυτή νόσο που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ηπατίτιδα Β στις 19 Μαΐου, οι επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) και της Αμερικανικής Ηπατολογικής Εταιρείας ενημερώνουν για την προφύλαξη από τον ιό αυτό που είναι έως 100 φορές πιο μολυσματικός από τον ιό του AIDS.

Γιατί είναι το ήπαρ τόσο σημαντικό;

Το ήπαρ (συκώτι) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο στο σώμα και ζυγίζει περίπου ενάμισι κιλό. Κάνει πολλές δουλειές μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό: κατεργάζεται τα προϊόντα της πέψης των τροφών και τα μετατρέπει σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός μας. Επίσης απομακρύνει τις βλαβερές ουσίες από το αίμα.

Τι μπορεί να προκαλέσει μια ηπατίτιδα;

Η ηπατίτιδα προκαλείται συνήθως από έναν ιό. Η κατάχρηση αλκοόλ, οι τοξίνες, κάποια φάρμακα και μερικές παθήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν ηπατίτιδα.

Τι είναι η οξεία και η χρόνια ηπατίτιδα Β;

Η ηπατίτιδα Β είναι εκείνη που προκαλείται από τον ιό Β της ηπατίτιδας (HBV). Παρουσιάζει διακυμάνσεις στη σοβαρότητά της, από την ήπια μορφή που διαρκεί λίγες ημέρες (οξεία) έως τη σοβαρή μακρόχρονη μορφή (χρόνια), που μπορεί να οδηγήσει σε ηπατοπάθεια, κίρρωση (ουλώδης ιστός αντικαθιστά τον υγιή ιστό του ήπατος), καρκίνο ήπατος ή και θάνατο. Η οξεία μορφή εμφανίζεται μέσα σε έξι μήνες από τη στιγμή της μόλυνσης. Η οξεία λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει – όχι όμως πάντα – σε χρόνια λοίμωξη (ο ιός δηλαδή παραμένει στον οργανισμό).

Μπορεί κανείς να έχει μολυνθεί και να μεταδίδει τη νόσο χωρίς να το ξέρει;

Ναι. Πολλοί άνθρωποι με χρόνια ηπατίτιδα Β δεν το γνωρίζουν, καθώς δεν αισθάνονται, ούτε φαίνονται άρρωστοι. Μπορούν όμως να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους και να τους θέτουν σε κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης, στην οξεία μορφή της νόσου πολλά μικρά παιδιά και το 30% των ενηλίκων δεν εμφανίζουν συμπτώματα και έτσι δεν το καταλαβαίνουν. Επιπλέον, ο ιός μπορεί να επιζήσει έξω από τον ανθρώπινο οργανισμό για τουλάχιστον επτά ημέρες και κατά το διάστημα αυτό μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη εάν εισέλθει στον οργανισμό ενός προσώπου που δεν έχει μολυνθεί.

Οι έγκυοι πρέπει να εξετάζονται για ηπατίτιδα Β;

Ναι, όλες οι έγκυοι πρέπει να εξετάζονται για ηπατίτιδα Β ενωρίς κατά τον προγεννητικό έλεγχο, γιατί το μωρό μπορεί να μολυνθεί κατά τον τοκετό. Εάν ο γιατρός το γνωρίζει, θα κάνει στο νεογέννητο ένεση ανοσοσφαιρίνης ηπατίτιδας Β (HBIG) και την πρώτη δόση του εμβολίου. Τα νεογέννητα που θα μολυνθούν έχουν 90% πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια ηπατίτιδα Β.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης;

O εμβολιασμός. Το εμβόλιο συνιστάται για όλα τα βρέφη, τα μεγαλύτερα παιδιά, εφήβους που δεν έχουν εμβολιασθεί προηγουμένως και τους ενηλίκους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τη νόσο. Με την ολοκλήρωση των τριών δόσεων του εμβολίου υπάρχει προστασία κατά 90% - 95% έναντι της νόσου (εφόσον γίνει πριν από τη μόλυνση).{APNEA}

Πώς θα μάθει κανείς εάν έχει ηπατίτιδα Β;

Θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του. Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει αιματολογικές εξετάσεις που δείχνουν την παρουσία αντισωμάτων ή αντιγόνων και πληροφορούν εάν έχετε οξεία ή χρόνια λοίμωξη, εάν έχετε αναρρώσει από τη λοίμωξη, εάν έχετε ανοσία στη νόσο και εάν μπορείτε να ωφεληθείτε από το εμβόλιο.


Πηγή: tanea.gr