Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ εντόπισαν μια καρκινική πρωτεΐνη του προστάτη, η οποία ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε νέα διαγνωστικά τεστ αλλά και σε θεραπείες για τη νόσο. Ένα γονίδιο που ονομάζεται PRKCZ κωδικοποιεί για την παραγωγή της πρωτεΐνης η οποία πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση επιθετικού καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Cancer». 
 
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ Κρις Φόστερ «εντοπίσαμε μια αλληλουχία του γονιδίου PRKCZ σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη η οποία εκφράζεται ανεξαρτήτως της φυσιολογικής εκδοχής του γονιδίου. Η πρωτεΐνη που παράγεται από αυτό το γονίδιο περιέχει μια μοναδική ενεργή περιοχή».

Σύμφωνα με τον καθηγητή επόμενος στόχος της ομάδας είναι να φανεί ποιον ακριβώς ρόλο παίζει αυτή η πρωτεΐνη στον καρκίνο του προστάτη. «Εάν αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι προάγει την επιθετικότητα της νόσου, τότε θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα προκειμένου να μειώσουμε τη δράση της». 
  
ΠΗΓΗ: tovima.gr