Γιατροί στο Λονδίνο δοκιμάζουν μια τεχνολογία «μη αφής» που χρησιμοποιείται σε βιντεοπαιχνίδια προκειμένου να διεξάγουν λεπτές επεμβάσεις. Το πειραματικό σύστημα επιτρέπει στους χειρουργούς να χειρίζονται εικόνες με τη φωνή τους και τις κινήσεις των χεριών τους αντί να κάνουν χρήση πληκτρολογίου και ποντικιού.

Νόρμα σε 10-15 χρόνια

Όπως λένε οι ειδικοί που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, αυτή τους προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο των καταστάσεων εντός του χειρουργείου ενώ παράλληλα τους επιτρέπει να μην αποσπάται εύκολα η προσοχή τους από το έργο τους. Ανεξάρτητοι ειδικοί αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει τον κανόνα μέσα στα επόμενα 10 ως 15 χρόνια.

Σήμερα οι χειρουργοί χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό τρισδιάστατες εικόνες προκειμένου να διεξαγάγουν λεπτές και πολύπλοκες επεμβάσεις. Η πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες γίνεται μέσω υπολογιστή και για αυτόν τον λόγο απαιτείται η χρήση πληκτρολογίου και ποντικιού κατά τη διάρκεια της επέμβασης, γεγονός που συνδέεται με κινδύνους επιμόλυνσης. Η λύση της συμμετοχής στη διαδικασία και άλλων γιατρών που εντοπίζουν τις κατάλληλες εικόνες και εστιάζουν σε πολύ συγκεκριμένα σημεία τους είναι χρονοβόρα ενώ προκαλεί και διάσπαση της προσοχής του χειρουργού.

Ετσι ειδικοί του νοσοκομείου Σεντ Τόμας στο Λονδίνο δοκιμάζουν τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι Kinect προκειμένου να έχουν πρόσβαση και να χειρίζονται εικόνες εντός του χειρουργείου. Το σύστημα του Κinect έχει προσαρμοστεί ώστε να «αποκρίνεται» στις διαταγές των γιατρών και στις κινήσεις των χεριών τους κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Αρχή με αποκατάσταση της αορτής

Η αρχική δοκιμή αφορά την αγγειακή ιατρική και συγκεκριμένα τη χρήση μοσχεύματος για την αποκατάσταση βλαβών στην αορτή. Οι γιατροί με τις χειρονομίες τους μπορούν να ζουμάρουν, να περιστρέφουν εικόνες ή και να αλλάζουν τη σειρά τους. Στη συνέχεια μπορούν να «κλειδώνουν» την εικόνα που επιθυμούν και να βάζουν επάνω της σημάδια ώστε να επιβεβαιώσουν ότι το μόσχευμα βρίσκεται στη σωστή θέση.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός Τομ Κάρελ που δοκιμάζει το σύστημα «μέχρι πρόσφατα χρειαζόταν να φωνάζω μέσα στο χειρουργείο ώστε να πω στους συναδέλφους μου πού πρέπει να ζουμάρουν στις εικόνες. Τώρα με το Κinect έχω μπροστά μου γρήγορα την εικόνα που επιθυμώ, όπως επιθυμώ ενώ παράλληλα δεν υπάρχει ανάγκη να ακουμπώ αντικείμενα που δεν έχουν αποστειρωθεί όπως το πληκτρολόγιο και το ποντίκι».

Πηγή: tovima.gr