Εξι γονίδια που προδιαθέτουν κάποιον για πονοκεφάλους εντόπισε διεθνής ερευνητική ομάδα. Τέσσερα εξ αυτών ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά, ενώ για τα άλλα δύο, που είχαν εντοπισθεί παλαιότερα, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή τους. Ήταν η τρίτη έρευνα που εντόπισε γονίδια σχετικά με τον πονοκέφαλο, αλλά η πρώτη που εστιάσθηκε στην πιο κοινή μορφή ημικρανίας. Προς το παρόν, πάντως, η ανακάλυψη δεν πρόκειται να βοηθήσει όσους υποφέρουν από ημικρανίες, μπορεί ωστόσο στο μέλλον να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.

Εκτός από τις περιβαλλοντικές αιτίες, οι ημικρανίες έχουν και γενετική βάση. Αμερικανική έρευνα, η οποία δημοσιοποιήθηκε πέρυσι, οδήγησε στον εντοπισμό τριών γονιδίων που σχετίζονται με τις ημικρανίες και είχε υπολογίσει ότι όσοι κληρονομούν ένα από αυτά, έχουν 10% έως 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν χρόνιους πονοκεφάλους.

Οι επιστήμονες της Διεθνούς Κοινοπραξίας Γενετικής του Πονοκεφάλου, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», με επικεφαλής τον καθηγητή Ααρνο Παλότι του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περίπου 11.800 ανθρώπους, από τους οποίους οι 4.800 έπασχαν από ημικρανίες, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα, αλλά το γονιδίωμά τους μελετήθηκε για λόγους σύγκρισης.