Είμαι άνδρας 45 ετών και από τότε που η οικονομική κρίση με άφησε άνεργο, πίνω καθημερινά για να αντέξω τον πόνο και την εξαθλίωση. Είμαι αλκοολικός; Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω εθιστεί στο ποτό; Ένα άνδρας έχει πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει εξάρτηση από το αλκοόλ σε σχέση με μια γυναίκα. Οι άνδρες στη μέση ηλικία που βιώνουν μια ισχυρή συμβολική απώλεια, όπως εκείνη την εργασίας, τείνουν να υποκύπτουν στα πλοκάμια της κατάθλιψης και της χαμηλής αυτοεκτίμησης αφού προδίδουν τον παραδοσιακό τους ρόλο. 
Η κατάθλιψη βιώνεται πιο οδυνηρά από έναν άνδρα ο οποίος καταλήγει να την διαχειρίζεται με επιθετικά ή αυτοκαταστροφικά μέσα. Το αλκοόλ και η κατάχρησή του είναι ένας συχνό επακόλουθο της απόγνωσης και της απελπισίας που η κατάθλιψη δημιουργεί. 

Ο αλκοολισμός ως πάθηση διακρίνεται από την κοινή κατάχρηση, αν κάνετε συστηματική χρήση αλκοόλ και η προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή πάσχουν. 

Σταδιακά, αποκτάτε ανοχή στο αλκοόλ και έχετε ανάγκη για περισσότερη ποσότητα κάθε φορά που πίνετε. Άλλο σημαντικό σύμπτωμα του αλκοολισμού είναι τα στερητικά συμπτώματα λίγες ώρες ή μέρες μετά την διακοπή παρατεταμένης χρήσης, όπως εφίδρωση, τρέμουλο, αϋπνία, ναυτία, ψυχοκινητική ανησυχία, άγχος ή παροδικές ψευδαισθήσεις. 

Συχνά μπορεί να πίνετε για να ανακουφιστείτε ή για να αποφύγετε τα παραπάνω συμπτώματα. 

Μέσα στο πλαίσιο μιας γενικότερης αυτοκαταστροφικότητας, ίσως συνεχίζετε να πίνετε παρ’ όλα τα ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα που εμφανίζετε. 

Η πλήρης αποχή από το αλκοόλ είναι μονόδρομος και μπορεί να επιτευχθεί στα πλαίσια ενός εντατικού εξωνοσοκομειακού θεραπευτικού προγράμματος το οποίο θα συνδυάζει φαρμακευτική αγωγή με ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία. 

Πηγή: Tα Νέα - Υγεία