Οι αναθυμιάσεις από τις πετρελαιοκίνητες μηχανές προκαλούν καρκίνο και ανήκουν στην ίδια δυνητικά θανατηφόρο κατηγορία με τον αμίαντο, το αρσενικό και τον υπερίτη, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η αρμόδια υπηρεσία του για τον καρκίνο – το περίφημο IARC ή Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου, που εδρεύει στη Λυόν – άλλαξε την ταξινόμηση των αναθυμιάσεων από το ντίζελ και από «δυνητικά καρκινογόνες» τις ανακήρυξε «σίγουρα καρκινογόνες» για τον άνθρωπο.

Μελέτες έχουν δείξει πως η συστηματική έκθεση στις αναθυμιάσεις του ντίζελ έχουν τις ίδιες πιθανότητες με το παθητικό κάπνισμα να προκαλέσουν καρκίνο.

Οι ειδικοί του IARC καλούν πλέον τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να «καθαρίσουν» τις αναθυμιάσεις που εκπέμπουν οι μηχανές των πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια Ομάδα Εργασίας που εξέτασε το όλο θέμα, η απόφασή της ήταν ομόφωνη και βασίζεται σε «πειστικά» επιστημονικά στοιχεία. Η Ομάδα Εργασίας καλεί επίσης τους πολίτες όλου του κόσμου να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεσή τους στις αναθυμιάσεις αυτές.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του IARC, οι αναθυμιάσεις του ντίζελ «μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα», ενώ «έχουν θετική συσχέτιση με τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστεως».

Η απόφαση για την αναταξινόμηση των αναθυμιάσεων του ντίζελ ελήφθη έπειτα από συζητήσεις μίας εβδομάδας μεταξύ των ανεξάρτητων επιστημόνων που απαρτίζουν την Ομάδα Εργασίας και οι οποίοι αξιολόγησαν τα νεώτερα επιστημονικά στοιχεία για την καρκινογόνο δυνατότητα των αναθυμιάσεων από το ντίζελ και την βενζίνη.

Η απόφαση αυτή θέτει τις αναθυμιάσεις του ντίζελ στην ίδια ομάδα κινδύνου με ουσίες όπως ο αμίαντος, το αρσενικό, ο υπερίτης (αέριο μουστάρδας), το αλκοόλ και ο καπνός των τσιγάρων.

«Είναι εξίσου επικίνδυνες με το παθητικό κάπνισμα», δήλωσε ο δρ Κερτ Στράιφ, διευθυντής του Τμήματος Αξιολόγησης Κινδύνου για Καρκίνο του IARC.

Στις μελέτες που αξιολόγησε η Ομάδα Εργασίας συμπεριλαμβάνεται μία που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ. Σε αυτήν, αναλύθηκαν στοιχεία από 12.300 μεταλλωρύχους, η υγεία των οποίων καταγραφόταν επί αρκετές δεκαετίες.

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως όσοι είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα αναθυμιάσεων του ντίζελ, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν στο μεσοδιάστημα από καρκίνο του πνεύμονα.

Αν και οι αναθυμιάσεις από τις πετρελαιοκίνητες μηχανές έχουν ανακηρυχθεί από το 1989 από τον IARCως «δυνητικά καρκινογόνες» (κατηγορία 2Α στις ουσίες που φέρουν κίνδυνο καρκίνου), μια συμβουλευτική επιτροπή του ζητούσε από το 1998 να ανακηρυχθούν ως «σίγουρα καρκινογόνες».

Αντιδράσεις

Η σημερινή ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων και φορτηγών, που υποστηρίζουν ότι διαρκώς βελτιώνουν τις πετρελαιοκίνητες μηχανές τους.

Η παγκόσμια βιομηχανία οχημάτων υποστήριζε ότι οι αναθυμιάσεις του ντίζελ έπρεπε να ταξινομηθούν σε λιγότερο σοβαρή κατηγορία από αυτήν που ίσχυε έως τώρα, ώστε να αντανακλάται η βελτίωση στις προδιαγραφές των εκπομπών τους.

Ο Άλαν Σέφερ, εκτελεστικός διευθυντής του Φόρουμ Τεχνολογίας Ντίζελ που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι κατασκευαστές πετρελαιοκίνητων μηχανών και εξοπλισμού, επεξεργασίας καυσίμων και τεχνολογίας ελέγχου των εκπομπών ρύπων έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στην έρευνα για τεχνολογίες και στρατηγικές που μειώνουν τις αναθυμιάσεις.

«Οι νέας τεχνολογίας μηχανές πετρελαίου που χρησιμοποιούν καύσιμο με εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, έχουν σχεδόν μηδενική εκπομπή οξειδίων του αζώτου, υδρογονανθράκων και αιωρούμενων σωματιδίων», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του.

Πηγή: tanea.gr