Ερευνητές στη Βραζιλία υποστηρίζουν ότι δοκίμασαν με επιτυχία σε ανθρώπους ένα εμβόλιο κατά της σχιστοστομίασης, μιας ασθένειας που προκαλείται από παρασιτικά σκουλήκια και πλήττει σήμερα 200 εκατομμύρια ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σχιστοστομίαση είναι η δεύτερη σημαντικότερη παρασιτική ασθένεια μετά την ελονοσία, όσον αφορά τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Η ασθένεια προκαλείται από σκώληκες του γένους Schistosoma που υπάρχουν σε μολυσμένα σαλιγκάρια του γλυκού νερού και μπορούν να τρυπούν το ανθρώπινο δέρμα. Σπάνια προκαλεί το θάνατο, συχνά όμως παίρνει χρόνια μορφή, προκαλώντας βλάβες στο δέρμα και σε εσωτερικά όργανα και εμποδίζοντας τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Αφρική, την Ασία και τη Νότιο Αμερική.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι εντός τριών ετών η Βραζιλία θα είναι σε θέση να διαθέσει το πρώτο εμβόλιο κατά των παρασίτων» δήλωσε εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Οσβάλντο Κρουθ στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ανέφερε ότι το εμβόλιο, το οποίο βασίζεται σε μια πρωτεΐνη του παράσιτου, έχει ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους και πρόκειται να υποβληθεί σε νέες κλινικές δοκιμές στην Αφρική και τη Νότιο Αμερική.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βραζιλία εκτιμάται ότι πάσχουν από την ασθένεια.

Πηγή: in.gr