Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες με καρκίνο του μαστού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής της νόσου τους, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες. Και προσθέτουν πως αυτό δεν αλλάζει ακόμα και όταν προσαρμόζονται οι δόσεις της χημειοθεραπείας στο σωματικό βάρος των ασθενών.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το φημισμένο Ίδρυμα Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη, με επικεφαλής την δρα Τζένιφερ Λίγκιμπελ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η δρ Λίγκιμπελ και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από 1.909 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, το 33% εκ των οποίων ήσαν υπέρβαρες και άλλο ένα 33% παχύσαρκες. Το 1% των εθελοντριών ήταν λιποβαρείς, ενώ οι υπόλοιπες είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) με την επιβίωση των ασθενών δίχως υποτροπή της νόσου τους και την συνολική επιβίωση, διαπιστώνοντας πως οι γυναίκες με φυσιολογικό βάρος είχαν 77% πιθανότητες να ξεπεράσουν την 10ετή επιβίωση έπειτα από τη διάγνωσή τους, ενώ οι αντίστοιχες πιθανότητες στις υπέρβαρες και παχύσαρκες ήταν 70%.

Επιπλέον, οι υπέρβαρες γυναίκες είχαν 34% πιθανότητες υποτροπής, οι παχύσαρκες 35% και όσες είχαν φυσιολογικό βάρος 29%.

Όπως είπαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Καρκίνου Μαστού, που διεξήχθη προ ημερών στη Βιέννη, η ανάλυσή τους έδειξε επίσης πως ακόμα και όταν είχε γίνει προσαρμογή της χημειοθεραπείας στο περιττό σωματικό βάρος των ασθενών, η εξέλιξή τους δεν βελτιωνόταν.

Πηγή: tanea.gr