Γάλα που θα μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη καθώς επίσης και γάλα πλούσιο σε καλά λιπαρά οξέα είναι οι στόχοι των κινέζων επιστημόνων που ανακοίνωσαν πρόσφατα τη δημιουργία κατάλληλα τροποποιημένων ζώων.

Χωρίς λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη αφορά περίπου το 5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά στις χώρες της Ασίας φτάνει το 90%. Τα άτομα με αυτή τη δυσανεξία δεν μπορούν να πέψουν τη λακτόζη και η κατανάλωση γάλακτος τους δημιουργεί πόνους στο γαστρεντερικό. Οι κινέζοι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Εσωτερικής Μογγολίας δημιούργησαν μια γενετικά τροποποιημένη αγελάδα η οποία φέρει ένα επιπλέον γονίδιο. Το προϊόν του γονιδίου αυτού είναι το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη σε σάκχαρα τα οποία είναι ευκολότερο να αποικοδομηθούν περαιτέρω από το ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, οι ερευνητές θα χρειαστεί να περιμένουν σχεδόν ενάμιση χρόνο για να πληροφορηθούν αν ο πειραματισμός πέτυχε καθώς η δύο μηνών αγελάδα, η οποία ονομάστηκε Lucks, θα πρέπει να ενηλικιωθεί και να αποκτήσει απόγονο για να αρχίσει να παράγει γάλα.

Πλούσιο σε ωμέγα-3

Ένα βήμα πιο μπροστά στην επίτευξη του στόχου της είναι η δεύτερη ομάδα κινέζων επιστημόνων, του ιδίου πανεπιστημίου, η οποία πέτυχε να εισαγάγει σε μια αγελάδα τα γονίδια παραγωγής των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με το άρθρο τους στην επιθεώρηση «Transgenic Research» , ο πειραματισμός τους απέφερε τα δέοντα: το γάλα που παράγεται από την ενήλικη πλέον αγελάδα περιέχει τετραπλάσιες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε σχέση με το συνηθισμένο αγελαδινό γάλα.

Από την παραγωγή στην κατανάλωση;

Πρόθεση των κινέζων επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν περισσότερα γενετικά τροποποιημένα ζώα για να παραγάγουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος χωρίς λακτόζη και γάλακτος με αυξημένη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.Βεβαίως για την εμπορική αξιοποίηση αυτών των ζώων θα χρειαστεί να πετύχουν τη συναίνεση τόσο των αρμόδιων αρχών όσο και των καταναλωτών που διατηρούν τις αμφιβολίες τους για τη γενετική τροποποίηση.

Πηγή: tovima.gr