Περισσότεροι από δύο στους δέκα Έλληνες πάσχουν από κάποια μορφή αλλεργίας η οποία, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, «δεν έρχεται και φεύγει με την άνοιξη» αλλά επιμένει ακόμα και το καλοκαίρι.

«Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις στατιστικές, ένας στους τρεις θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ το 22% του πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφή αλλεργίας», λέει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας.

Εάν μάλιστα η νόσος επιδεινωθεί έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών – και όχι μόνο, καθώς «σε όλο τον κόσμο οι αλλεργίες ευθύνονται ετησίως για τον θάνατο 180.000 ανθρώπων», κατά την κυρία Τζένη Καψάλη, ταμία της Εταιρείας Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας.

Μάλιστα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν όσοι έχουν ευαισθησία και μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικό άσθμα, πως πρέπει να προσέχουν ακόμη και το καλοκαίρι. Και αυτό, όπως εξηγούν οι ειδικοί, επειδή στη χώρα μας υπάρχουν κάποια σιτηρά που απελευθερώνουν αλλεργιογόνα μέχρι και τα μέσα Ιουλίου και συνεπώς μπορεί να τους προκαλέσουν κάποια κρίση, εκεί που δεν την περιμένουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, το βρογχικό άσθμα είναι χρόνια νόσος των πνευμόνων. Εκδηλώνεται κυρίως με ξηρό βήχα, πιο έντονο νωρίς το πρωί, ή όταν έχει προηγηθεί έντονη σωματική άσκηση.

Άλλα συμπτώματα είναι η δύσπνοια - οι ασθενείς αναφέρουν ότι «δε φτάνει ο αέρας» ή ότι έχουν «σφίξιμο και βάρος στο στήθος» - ο συριγμός («σφύριγμα» στο στήθος), το «βράσιμο» στο στήθος («γατάκια»), καθώς και το νυχτερινό ξύπνημα από δύσπνοια ή βήχα. Μάλιστα, ο βήχας μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα άσθματος που εκδηλώνει ο ασθενής.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι σχετικά ήπια και να εκδηλώνονται περιστασιακά ανά 3 με 4 ημέρες ή κατά τη σωματική άσκηση ιδίως σε ανοικτούς χώρους. Ενδέχεται όμως να είναι εντονότερα, σε καθημερινή βάση, με νυκτερινές αφυπνίσεις λόγω δύσπνοιας ή βήχα και με έντονο πρόβλημα στην αναπνοή.

Στην δεύτερη περίπτωση, εκτός από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του, ο ασθενής μπορεί να έχει δυσκολία ακόμα και στο να εκτελέσει καθημερινές ασχολίες του. Ως εκ τούτου, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων του αναπνευστικού στηρίζεται στην αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, στην αντιμετώπιση με φαρμακευτική θεραπεία και στην απαλλαγή από αυτές με την βοήθεια της ανοσοθεραπείας ή θεραπείας απευαισθητοποίησης.

Η φαρμακευτική αγωγή συμπεριλαμβάνει αρκετές κατηγορίες φαρμάκων, όπως εισπνεόμενα σκευάσματα για την άμεση αντιμετώπιση της δύσπνοιας, καθώς και φάρμακα για τον έλεγχο και μείωση της φλεγμονής όπως είναι εισπνεόμενα κορτιζονούχα, τα αντιλευκοτριενικά, η θεοφυλλίνη κ.α.

Τα τελευταία χρόνια στη θεραπεία του άσθματος έχουν εισαχθεί νεώτερα φάρμακα όπως η ομαλιζουμάμπη - ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναστέλλει τη λειτουργία της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) και χορηγείται για το μέτριο και βαρύ βρογχικό άσθμα.

Γενικά, η θεραπεία ενός χρόνιου νοσήματος όπως το βρογχικό άσθμα απαιτεί τακτική παρακολούθηση από τον αλλεργιολόγο, σαφή καθορισμό του θεραπευτικού πλάνου, οδηγίες για το πότε και πως πρέπει να χρησιμοποιούνται τα φάρμακα και λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή αιφνίδιων ασθματικών κρίσεων.

Πηγή: tanea.gr
TAGS