Ο διαλογισμός φέρνει αλλαγές στην λειτουργία του εγκεφάλου


Μόλις ένας μήνας εκπαίδευσης στην τεχνική του διαλογισμού αλλάζει τα «κυκλώματα» του εγκεφάλου με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για νέες θεραπείες ψυχικών διαταραχών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν την επίδραση του διαλογισμού σε δυο ομάδες φοιτητών. Μετά από μόλις τέσσερις εβδομάδες – ή αλλιώς από συνολικά 11 ώρες διαλογισμού – οι εξετάσεις (μαγνητικές τομογραφίες) των φοιτητών έδειξαν αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Αυξήθηκαν οι συνάψεις μεταξύ των νευρώνων, καθώς και η μυελίνη, το προστατευτικό στρώμα λίπους που επενδύει τα νεύρα. Οι αλλαγές παρατηρήθηκαν σε περιοχές του εγκεφάλου που συμβάλλει στη ρύθμιση της συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, η αδύναμη δραστηριότητα των νευρώνων σ’ αυτές τις περιοχές συνδέεται με μια σειρά ψυχικών και νοητικών διαταραχών, όπως η αδυναμία συγκέντρωσης, το σύνδρομο υπερκινητικότητας και διάσπασης της προσοχής, η άνοια, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. Επίσης, οι φοιτητές ανέφεραν βελτίωση της διάθεσής τους, μειωμένα επίπεδα θυμού, κατάθλιψης, ανησυχίας και κούρασης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή καθηγητή Michael Posner από το Πανεπιστήμιο του Oregon αυτή η έρευνα παρέχει μια πιο αποκαλυπτική εικόνα του τι ακριβώς αλλάζει στο μυαλό μας όταν το «δουλεύουμε» αρκετά, κάτι που συμβαίνει με την τεχνική του διαλογισμού.

Πηγή: vita.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο