Ένα νέο είδος γονιδίου που προσδιορίστηκε από ομάδα ευρωπαίων ερευνητών ανοίγει καινούργιους δρόμους για τη θεραπεία της υπέρτασης, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Είμαι ευτυχής που συμμετείχα σ' αυτήν την εξαιρετική εργασία", δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος υπεύθυνη για την έρευνα Μαιρ Ζεοζεγκάν-Κουίν και πρόσθεσε ότι η εργασία χρηματοδοτήθηκε με 10 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το νέο είδος γονιδίου Umod που εντοπίσθηκε επί του χρωμοσώματος 16 παίζει ένα ρόλο στον παράγοντα προστασίας από την υπέρταση ρυθμίζοντας με τη δράση της γλυκοπρωτεϊνής "ουρομοντουλίνη", ανακοίνωσαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Γλασκόβης και του Ινστιτούτου Τοξικολογίας του Μιλάνου.

Συνολικά 31 επιστήμονες από 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ιταλία, Βρετανία, Βέλγιο, Δημοκρατία της Τσεχίας, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία, Φινλανδία και Σουηδία- συνεργάστηκαν για τη διεξαγωγή της έρευνας.

Ένας ενήλικος στους τέσσερις στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από υπέρταση, η οποία θεωρείται ο βασικός παράγοντας εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων.