Το συνθετικό οπιοειδές μεθαδόνη συνδέεται με το 30% των θανάτων από υπερβολική δόση αναλγητικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη των Ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC).
Η μεθαδόνη καλύπτει ποσοστό 2% στο σύνολο των αναλγητικών που συνταγογραφήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2009, αλλά ευθύνεται για το 30% των θανάτων από υπερβολική δόση την ίδια περίοδο, διευκρινίζουν τα CDC, τα οποία βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε ανάλυση των στοιχείων για την περίοδο 1999-2010.

Η μεθαδόνη παρουσιάζει περισσότερους κινδύνους από τα άλλα αναλγητικά, διότι έχει την τάση να συγκεντρώνεται στον οργανισμό και να προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα και στον καρδιακό ρυθμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τέσσερις στους δέκα θανάτους μετά την υπερβολική χρήση αναλγητικού, που έχει συνταγογραφηθεί μια φορά, προκαλείται από τη μεθαδόνη-ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με άλλα ανάλογα φάρμακα.

Η μεθαδόνη χρησιμοποιείται χωρίς προβλήματα και με αποτελεσματικότητα εδώ και δεκαετίες για την απεξάρτηση από τα οπιοειδή, όμως τα τελευταία χρόνια συνταγογραφείται όλο και πιο συχνά ως αναλγητικό.

Οι ιατρικές συνταγές χορήγησης μεθαδόνης ως αναλγητικό αυξάνονται, όπως και η λήψη υπερβολικής δόσης και οι θάνατοι από τη μη ιατρική χρήση της μεθαδόνης.

Οι εισηγητές της μελέτης στα CDC ανακάλυψαν πως εξαπλάσιος αριθμός ανθρώπων έχουν πεθάνει από υπερβολική δόση μεθαδόνης το 2009 σε σχέση με το 1999.