Πράσινο φως πήρε από την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) το αντιρετροϊκό φάρμακο Truvada, πρώτο σκεύασμα για την πρόληψη του AIDS. Η FDA ενέκρινε την κυκλοφορία του σκευάσματος Truvada της αμερικανικής εταιρείας Gilead Sciences «προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού HIV σε υγιή άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν».

«Το Truvada μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά προτού ο χρήστης του να έρθει σε επαφή με τον ιό, σε συνδυασμό με ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, όπως η χρήση προφυλακτικών και άλλων μέσων», υπογραμμίζει η FDA στην ανακοίνωσή της, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές».

Το συγκεκριμένο φάρμακο είχε εγκριθεί από την FDA τον Αύγουστο του 2004 για χρήση σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά σκευάσματα για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών άνω των 12 ετών που ήταν φορείς του ιού. Μια κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 έδειξε ότι το Truvada είχε και προληπτική δράση καθώς μείωσε κατά 44% τον κίνδυνο μόλυνσης σε ομοφυλόφιλους άνδρες που χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα και προφυλακτικό.  Άλλη κλινική μελέτη έδειξε ότι το Truvada μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης έως και 75% σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, από τα οποία ο ένας σύντροφος είναι οροθετικός.

TAGS