Άνοιξε ο δρόμος  για την εφαρμογή της πρώτης φαρμακευτικής γονιδιακής θεραπείας στη Δύση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με αποτέλεσμα πλέον να αναμένεται η έγκριση της απόφασης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εν λόγω απόφαση αφορά στο φάρμακο Glybera της ολλανδικής εταιρίας βιοτεχνολογίας UniQure, το οποίο επιχειρεί να θεραπεύσει μια εξαιρετικά σπάνια γενετική νόσο, η οποία δημιουργείται από την ανεπάρκεια της λιποπρωτεϊνης (ενζύμου) λιπάσης.

 

Έως τώρα, όχι περισσότερες από κάποιες εκατοντάδες άνθρωποι στην Ευρώπη και την Αμερική πάσχουν από την ασθένεια και ως αποκλειστική μέθοδος αποτροπής των συμπτωμάτων τους  προτείνεται η πολύ αυστηρή δίαιτα.

 

Από τη στιγμή που το σύνολο του κόστους ανά άτομο-ασθενή υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ, η συγκεκριμένη θεραπεία θα είναι η πλέον ακριβή σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Όπως αναφέρεται στους Financial Times, το εξαιρετικά υψηλό κόστος του φαρμάκου ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα σε κυβερνήσεις και ασφαλιστικά ταμεία, ειδικά εν μέσω πολιτικών περικοπών για τους κρατικούς προϋπολογισμούς.