Για σχεδόν 800 θανάτους το χρόνο από καρκίνο του δέρματος στην Ευρώπη ευθύνονται οι καμπίνες τεχνητού μαυρίσματος με ακτινοβολία (σολάριουμ), σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα στη British Medical Journal (BMJ). Από τις 64.000 περιπτώσεις δερματικού μελανώματος που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, περίπου οι 3.438, δηλαδή το 5,4% «συνδέονται με τη χρήση καμπίνων τεχνητού μαυρίσματος», σύμφωνα με αυτή την ανάλυση που πραγματοποίησε το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Πρόληψης (Ipri) της Λιόν και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας (ΙΕΟ) του Μιλάνου.

Με βάση 27 έρευνες που έχουν δημοσιευθεί για το θέμα, οι ερευνητές των δύο ινστιτούτων εκτιμούν ότι «ο κίνδυνος δερματικού μελανώματος είναι αυξημένος κατά περίπου 20% σε όσους έχουν χρησιμοποιήσει» τουλάχιστον μία φορά αυτές τις καμπίνες τεχνητού μαυρίσματος που εκπέμπουν τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος «διπλασιάζεται» σε όσους έκαναν σολάριουμ πριν την ηλικία των 35 ετών, σημειώνουν οι ερευνητές, που επιμένουν ότι αυτοί οι καρκίνοι του δέρματος «μπορούν να αποφευχθούν αν οι άνθρωποι δεν εκτίθενται σε τέτοιου είδους συσκευές».

Όπως η έκθεση στον ήλιο, έτσι και οι καμπίνες μαυρίσματος με ακτινοβολία έχουν χαρακτηριστεί «καρκινογόνες κυρίως για τους ανθρώπους», από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (Circ).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί παγκοσμίως περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου καρκίνου, με αύξηση 3 με 7% ετησίως τα τελευταία 40 χρόνια μεταξύ του λευκού πληθυσμού διαφόρων χωρών σε όλο τον κόσμο κυρίως εξαιτίας της μόδας της ηλιοθεραπείας και της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο στις παραλίες.

Εάν το φυσικό μαύρισμα είναι μία φορά επικίνδυνο, το τεχνητό είναι πολλές περισσότερες και μάλλον όσοι το κάνουν θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.