Ισως σύντομα να υπάρχουν διαθέσιμα μεγάλα τμήματα δέρματος για μεταμόσχευση σε εγκαυματίες αλλά και σε άλλους ασθενείς με δερματικές ασθένειες, χάρη σε ένα επίτευγμα ειδικών του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Τα μεγαλύτερα τμήματα δέρματος εργαστηρίου

Οι ερευνητές επέτυχαν, όπως αναφέρουν σε (πρωτοσέλιδο) άρθρο τους στην επιθεώρηση «Advanced Materials», να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο τα μεγαλύτερα τμήματα δέρματος που έχουν δημιουργηθεί ως σήμερα – το κάθε μόσχευμα έχει μήκος αρκετών εκατοστών σε σύγκριση με τμήματα δέρματος μόλις λίγων μικρών που ήταν το αποτέλεσμα των προηγούμενων προσπαθειών άλλων ομάδων.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικής Ιστών Αξελ Γκέντερ «υπάρχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον για τα μαλακά υλικά, και κυρίως τα βιοϋλικά, ωστόσο μέχρι σήμερα κανένας δεν είχε δείξει μια απλή διαδικασία ικανή να ‘γεννήσει’ εκατοστά – και όχι μικρά – δέρματος στο εργαστήριο».

Η εφεύρεση της ομάδας του καθηγητή Γκέντερ έχει περάσει σε φάση προετοιμασίας για εμπορική διάθεση – ήδη οι επιστήμονες έχουν υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση δύο πατεντών.

Τελειοποίηση με υδροτζέλ

Οι ειδικοί από το Τορόντο τελειοποίησαν την τεχνική δημιουργίας δέρματος στο εργαστήριο αναμειγνύοντας βιοϋλικά και προκαλώντας μια χημική αντίδραση που οδηγεί στον σχηματισμό ενός υδροτζέλ το οποίο μοιάζει με μωσαïκό. Πρόκειται για μια ουσία μέσα στην οποία τα κύτταρα δομούνται όπως και εκείνα των κανονικών δερματικών ιστών του οργανισμού– διαφορετικοί τύποι κυττάρων του δέρματος καταλαμβάνουν πολύ συγκεκριμένες και ελεγχόμενες θέσεις.

Η μέθοδος αυτή έχει μεγάλη διαφορά από τη συμβατική που βασίζεται στη χρήση τρισδιάστατων εκμαγείων μέσα στα οποία τοποθετούνται τα κύτταρα χωρίς να ελέγχεται ενδελεχώς η θέση που παίρνει το καθένα.

Πηγή: tovima.gr