Μέθοδος αποκατάστασης της όρασης αναπτύσσεται σε εργαστήριο του Cornell University.


Ερευνητές στο Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη, δήλωσαν ότι αποκρυπτογράφησαν με επιτυχία τα εγκεφαλικά σήματα που επιτρέπουν σε ποντικούς να δουν και χρησιμοποίησαν την πληροφορία με νέο είδος προσθετικού αμφιβληστροειδή, αποκαθιστώντας την όραση σε ποντίκια.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές δήλωσαν ότι έσπασαν τον κώδικα του αμφιβληστροειδούς ενός πιθήκου-που είναι σχεδόν ίδιος με του ανθρώπου-και αν η προσθετική έχει αποτέλεσμα και σε αυτούς, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί ενδεχομένως σύντομα να βοηθηθούν άνθρωποι με πρόβλημα όρασης.
Η Dr. Sheila Nirenberg, δήλωσε ότι μπορεί να κάνει τους αμφιβληστροειδείς των τυφλών ποντικών να δουν και εργάζεται πυρετωδώς με την ομάδα της για να καταστεί δυνατό και στους ανθρώπους.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό 'Proceedings of the National Academy of Sciences'.

Οι ερευνητές έπρεπε πρώτα να αποκρυπτογραφήσουν τη διαδικασία που επιτρέπει στον αμφιβληστροειδή να επεξεργάζεται σινιάλα από τους υποδοχείς φωτός που στη συνέχεια μεταφέρονται από τα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς στον εγκέφαλο όπου μεταφράζονται σε εικόνες. Όταν κάποιος πάσχει από νόσο του αμφιβληστροειδούς που μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει τύφλωση, το κύκλωμα του αμφιβληστροειδούς και οι υποδοχείς φωτός συχνά καταστρέφονται, ενώ τα γαγγλιακά κύτταρα συνήθως σώζονται.

Η υπάρχουσα προσθετική τεχνολογία αμφιβληστροειδούς συνήθως δρα σε αυτά τα εναπομείναντα κύτταρα και μπορεί ενδεχομένως να αποκαταστήσει ακατέργαστα οπτικά πεδία, αλλά η Nirenberg δήλωσε ότι δεν είναι σημαντικό μόνο να ενισχύσουμε τα εναπομείναντα γαγγλιακά κύτταρα με προσθετική αλλά και να τα ενισχύσουμε με το σωστό κώδικα που θα έπαιρνε ο εγκέφαλος φυσιολογικά από τον αμφιβληστροειδή που εργάζεται σωστά.

Η Dr. Chethan Pandarinath, του Stanford University, έσπασε τον κωδικό, μετατρέποντάς τον σε σετ μαθηματικών εξισώσεων για τον τρόπο που ίχνη φωτός μετατρέπονται σε ηλεκτρικές ωθήσεις. Ενσωμάτωσε τις εξισώσεις σε ένα μκροτσίπ που μετατρέπει εικόνες που φθάνουν στο μάτι σε ηλεκτρικά σήματα. Στη συνέχεια συνέδεσε το μικροτσίπ με μίνι προτζέκτορα, που μετατρέπει τα ηλεκτρικά σήματα σε σήματα φωτός, τα οποία με τη σειρά τους φτάνουν στα εναπομείναντα γαγγλιακά κύτταρα όπου στέλνονται κωδικοποιημένα στον εγκέφαλο.

Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές κατασκεύασαν 2 προσθετικά συστήματα-ένα με σπασμένο κωδικό και ένα χωρίς-και ανακάλυψαν ότι η ενσωμάτωση του κώδικα στην προσθετική μηχανή αποκατέστησε την όραση του ποντικού σχεδόν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σε σύγκριση με το ποντίκι που είχε φυσιολογική όραση, το τυφλό που αντιμετωπίστηκε με τη νέα μέθοδο ήταν το ίδιο ικανό να ξεχωρίσει εικόνες και πρόσωπα τις οποίες έδειξαν οι ερευνητές.
Η Nirenberg, δήλωσε ότι η απόδοση του συστήματος ενισχύθηκε σε επίπεδα κοντά στο φυσιολογικό. Υπήρχαν αρκετές πληροφορίες στο αποτέλεσμα του συστήματος ώστε να ανασυσταθούν εικόνες από πρόσωπα, ζώα.

Η νέα μέθοδος μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τις ελπίδες για θεραπεία κατά της τυφλότητας, στους 25 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που δεν μπορούν να δουν, λόγω νόσου στον αμφιβληστροειδή.

Πηγή: iatronet.gr