Η ανακάλυψη μιας γονιδιακής ποικιλομορφίας που μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης

αναμένεται να οδηγήσει σε νέα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στήριξε τη μελέτη.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε με 10 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημοσιεύεται στην ανοιχτή ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS Genetics.

Το γονίδιο Umod, που εδράζεται στο χρωμόσωμα 16, επηρεάζει την αρτηριακή πίεση ρυθμίζοντας τη δράση της γλυκοπρωτεϊνής «ουρομοντουλίνη», ανακοίνωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και του Ινστιτούτου Τοξικολογίας του Μιλάνου.

Όπως επισήμανε η Κομισιόν, ένας στους τέσσερις ενήλικες Ευρωπαίους πάσχουν από υπέρταση, κύριο παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία είναι πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα άτομα που φέρουν την εν λόγω ποικιλομορφία του γονιδίου Umod έχουν 15% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Η ανακάλυψη βασίστηκε σε γενετική μελέτη που εξέτασε δείγματα 40.000 ανθρώπων από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

Συνολικά 31 επιστήμονες από 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -Ιταλία, Βρετανία, Βέλγιο, Δημοκρατία της Τσεχίας, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία, Φινλανδία και Σουηδία- συνεργάστηκαν στη μελέτη.