Η καθημερινή κατανάλωση αρκετών φλιτζανιών καφέ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.   Όπως έδειξε, όσοι καταναλώνουν τέσσερις καφέδες την ημέρα διατρέχουν κατά περίπου 15% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυτόν τον καρκίνο. Όσοι όμως πίνουν έξι ή περισσότερα, μειώνουν τον κίνδυνό τους κατά 40%.  
Ανάλογο όφελος, όμως, δεν παρέχει η κατανάλωση τσαγιού, γράφουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN).  

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πολύ συχνός. Σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα, ενώ στην χώρα μας αποτελεί την τέταρτη πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου στους άντρες και την τρίτη στις γυναίκες.  

Η πλούσια σε λίπη και κόκκινο κρέας διατροφή, καθώς και η καθιστική ζωή, πιστεύεται ότι αποτελούν κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή του.  
Προγενέστερες μελέτες έχουν υποδηλώσει ότι ο καφές θα μπορούσε να ασκήσει προστατευτική δράση, αλλά τα ευρήματά τους δεν ήταν τελεσίδικα.  

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, στο Ρόκβιλ του Μέριλαντ, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 490.000 άνδρες και γυναίκες, που συμμετέχουν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 σε μεγάλη μελέτη για την διατροφή και την υγεία.  

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες των εθελοντών και συνέκριναν τα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου με την κατανάλωση ή την αποφυγή του καφέ.  

Τα ευρήματα έδειξαν πως από την κατανάλωση πέντε φλιτζανιών καφέ ημερησίως και πάνω, ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου μειώνεται σημαντικά, φθάνοντας το 40% στις καταναλώσεις από έξι φλιτζάνια και πάνω.  

Ανάλογη μείωση έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες μελέτες και όσον αφορά τον καρκίνο του εγκεφάλου, ενώ Ιάπωνες ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως με ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μειώνονται κατά το ήμισυ και οι πιθανότητες εκδηλώσεως καρκίνου στην κεφαλή & τον τράχηλο (σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι καρκίνοι του στόματος, του οισοφάγου κ.τ.λ.).  

ΠΗΓΗ: tanea.gr