Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν τη μητρότητα εάν βάλουν τα έμβρυά τους στον… πάγο. Αυτό προέκυψε από μετα-ανάλυση 11 προηγούμενων μελετών που περιελάμβαναν 37.000 περιπτώσεις εγκυμοσύνης και η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Βρετανικού Φεστιβάλ Επιστημών στο Αμπερντίν της Σκωτίας.

Στη διαδικασία της IVF (in vitro fertilization) τα έμβρυα που πιστεύεται ότι είναι τα υγιέστερα εμφυτεύονται στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας λίγες ημέρες μετά τη γονιμοποίηση των ωαρίων στο εργαστήριο.

Κατάψυξη για μελλοντική χρήση

Οσα υγιή έμβρυα απομένουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταψύχονται για πιθανή εμφύτευσή τους στο μέλλον.

Ωστόσο τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως είναι καλύτερο για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε ΙVF να καταψύχουν όλα τα έμβρυά τους πριν από τη χρήση τους ώστε να επιτύχουν να γίνουν μητέρες.

Η νέα μετα-ανάλυση έδειξε ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα αποτελούν μια πιο ασφαλή λύση τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Όπως συγκεκριμένα προέκυψε, τα βρέφη που γεννήθηκαν μετά από χρήση κατεψυγμένου εμβρύου είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να γεννηθούν λιποβαρή ή πρόωρα και 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στις πρώτες εβδομάδες από τη γέννηση.

Οφέλη φάνηκε να υπάρχουν και για τις γυναίκες από την εμφύτευση κατεψυγμένων εμβρύων: σε εκείνες ο κίνδυνος επιπλοκών όπως η αιμορραγία ήταν τρεις φορές μικρότερος σε σύγκριση με τις γυναίκες στις οποίες είχαν εμφυτευθεί «φρέσκα» έμβρυα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης δρα Αμπα Μαχεσβάρι που εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Σκωτίας (στην περιφέρεια Grampian), τα νέα ευρήματα έρχονται να καθησυχάσουν τους φόβους σχετικά με την ασφάλεια του να καταψύχεται κάτι τόσο ευαίσθητο όσο ένα έμβρυο.

Σημαντικό «παγωμένο» πλεονέκτημα

Η δρ Μαχεσβάρι ανέφερε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο Αμπερντίν ότι «όπως είδαμε οι κυήσεις που είχαν προκύψει από κατεψυγμένα έμβρυα είχαν καλύτερη έκβαση τόσο για τις μητέρες όσο και για τα βρέφη σε σύγκριση με εκείνες που προέκυψαν μετά από μεταφορά ‘φρέσκων’ εμβρύων. Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι το φρέσκο είναι πάντα το καλύτερο και έτσι τα φρέσκα έμβρυα αποτελούσαν την πρώτη επιλογή για εμφύτευση στη μήτρα».

Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για ποιους λόγους τα κατεψυγμένα έμβρυα υπερέχουν, εκτιμούν ότι προφανώς είναι και τα πιο δυνατά ώστε να αντέξουν στη διαδικασία της κατάψυξης επί αρκετούς μήνες. Παράλληλα οι ερευνητές αναφέρουν πως το γεγονός ότι η διαδικασία της κατάψυξης των εμβρύων απαιτεί χρόνο και οδηγεί όπως είναι επόμενο σε καθυστέρηση της εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα, χαρίζει χρόνο στο σώμα της γυναίκας να αναρρώσει καλύτερα από τα ισχυρά φάρμακα που χορηγούνται στην αρχή της θεραπείας για την αύξηση της παραγωγής ωαρίων.

Αυτή η επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της χορήγησης των φαρμάκων και της εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα μειώνει επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης στη γυναίκα του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών, μιας εν δυνάμει θανατηφόρας επιπλοκής με την οποία συνδέονται σε κάποιες περιπτώσεις οι φαρμακευτικές θεραπείες για την υπογονιμότητα.

Σημειώνεται ότι άλλες μελέτες έχουν δείξει πως οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης είναι σχεδόν οι ίδιες είτε χρησιμοποιηθεί κατεψυγμένο έμβρυο είτε «φρέσκο» κατά την IVF. Σε κάθε περίπτωση η δρ Μαχεσβάρι τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προτού γίνουν συστάσεις στις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης να καταψύχουν όλα τα έμβρυα πριν την εμφύτευσή τους στη μήτρα.


Πηγή: tovima.gr