Μία νέα, πρωτοποριακή μέθοδο παρακολούθησης των ζωτικών σημείων ενός ασθενούς χωρίς να απαιτείται κάποιου είδους σωματική επαφή με ιατρικά όργανα παρουσίασε εταιρεία που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η ΟxeHealth είναι μία εταιρεία που δημιουργήθηκε από την εταιρεία μεταφοράς τεχνολογίας του πανεπιστημίου, Isis Innovation, και αναπτύσσει λογισμικό το οποίο παρακολουθεί το χτύπο της καρδιάς, το ρυθμό της αναπνοής και τα επίπεδα οξυγόνου ενός ασθενούς απλά μέσω μίας webcam, χωρίς να απαιτείται επιπρόσθετος εξοπλισμός.

Το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του ΙΡ Group, το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση ύψους 500.000 λιρών. Όπως είπε ο Aλαν Όμπρει, διευθύνων σύμβουλος του IP Group, «η "ψηφιακή υγεία" είναι ένας συναρπαστικός και ταχέως αναπτυσσόμενος χώρος, και είναι χαρά για το IP Group να υποστηρίζει την OxeHealth, καθώς επιδιώκει την ανάπτυξη νέων προϊόντων που μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της υγειονομικής περίθαλψης και της παρακολούθησης ασθενών».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ταρασένκο, διευθυντή του Institute of Biomedical Engineering του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από το οποίο προήλθε η OxeHealth, τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τη μετατροπή μίας απλής webcam σε έναν εξειδικευμένο αισθητήρα, ο οποίος θα μπορεί να παρακολουθεί τα σημαντικότερα ζωτικά σημεία ενός ανθρώπου.

Για τους σκοπούς της έρευνας συνεργάστηκαν επιστήμονες του πανεπιστημίου και γιατροί του NHS Trust (Εθνικού Συστήματος Υγείας), κάτι που θα διευκολύνει τη μεταφορά της συγκεκριμένης τεχνολογίας από τα εργαστήρια στα νοσοκομεία, αλλά και στα σπίτια των ίδιων των ασθενών.

Το λογισμικό έχει δοκιμαστεί ήδη σε νοσοκομεία, με πολύ καλά αποτελέσματα. Κατά τον Τομ Χοκαντέι, της Isis Innovation, «το προϊόν της OxeHealth έχει τη δυνατότητα να φέρει μεγάλες βελτιώσεις στον τομέα της υγείας, μειώνοντας τον αριθμό των επισκέψεων που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς στο γιατρό και επιτρέποντας στους γιατρούς να κάνουν γρήγορα τις απαραίτητες αλλαγές στην περίθαλψη των ασθενών».

Κατά τους προσεχείς μήνες η OxeHealth θα βελτιώσει την τεχνολογία της πάνω στο αντικείμενο της παρακολούθησης ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια εξ αποστάσεως, καθώς και άλλων χρόνιων ασθενειών, που καθιστούν αναγκαία την παρακολούθηση των ασθενών στο σπίτι τους.

Πηγή: naftemporiki.gr