Μετά το θόρυβο που προκάλεσε στις ΗΠΑ μια μελέτη που ανιχνεύει «ανησυχητικά υψηλά» επίπεδα δηλητηριώδους αρσενικού στο ρύζι, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενδέχεται να καθορίσει ανώτατες αποδεκτές τιμές.

Αν και είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι το ρύζι απορροφά περισσότερο αρσενικό από το έδαφος σε σχέση με άλλα φυτά, επειδή καλλιεργείται βυθισμένο σε νερό, μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο αν τα προϊόντα ρυζιού επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την υγεία.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη της ίδιας της FDA στα τέλη του χρόνου, η υπηρεσία συνιστά στους καταναλωτές να καταναλώνουν μια ποικιλία τροφών και όχι ρύζι κάθε μέρα: «Η συμβουλή που έχουμε να δώσουμε στους καταναλωτές είναι να συνεχίσουν να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία τροφίμων» δήλωσε η Μάργκαρετ Χάμπουργκ, επίτροπος της FDA.

Οι δηλώσεις της έρχονται μετά την παρουσίαση μελέτης από την οργάνωση καταναλωτών που εκδίδει το γνωστό περιοδικό Consumer Reports. Εργαστηριακές αναλύσεις σε 223 δείγματα ρυζιού, τα περισσότερα από τις ΗΠΑ, αποκάλυψε την ύπαρξη αρσενικού σε συγκεντρώσεις μέχρι 8,7 μικρογραμμάρια ανά μερίδα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η κατανάλωση μιας μερίδας σε καθημερινή βάση αυξάνει κατά 44% τα επίπεδα ανόργανου αρσενικού στο σώμα, ενώ η καθημερινή κατανάλωση δύο μερίδων αυξάνει τη συγκέντρωση κατά 70%.

«Πιστεύουμε ότι οι καταναλωτές πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση ρυζιού» δήλωσε ο Ουρβάσι Ράνγκαν, διευθυντής ασφάλειας καταναλωτών και βιωσιμότητας στο Consumer Reports.

Έπειτα από την προβολή της μελέτης στα αμερικανικά μέσα, η FDA δημοσιοποίησε την Πέμπτη τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε 200 από τα 1.200 δείγματα που θα συμπεριλάβει η δική της έρευνα. Στα δείγματα αυτά βρέθηκε όντως αρσενικό σε συγκεντρώσεις 3,5 έως 6,7 μικρογραμμαρίων ανά μερίδα, συγκρίσιμες με τα ευρήματα του Consumer Reports.

Στην πραγματικότητα βέβαια είναι αδύνατο να εκτιμήσει κανείς την επικινδυνότητα αυτών των συγκεντρώσεων, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν θεσπίσει όρια για το αρσενικό στα τρόφιμα. Το Consumer Reports χρησιμοποίησε τα αυστηρά όρια που έχει θέσει για το πόσιμο νερό η πολιτεία του Νιου Τζέρσι, δεν είναι όμως σαφές πόσο ακριβές είναι να συγκρίνει κανείς τα επίπεδα στο νερό και στα τρόφιμα.

Η έρευνα του Consumer Reports ανίχνευσε λιγότερο αρσενικό στο αποφλοιωμένο ρύζι σε σχέση με το καστανό, του οποίου τα εξωτερικά στρώματα συσσωρεύουν μεγαλύτερες ποσότητες του τοξικού στοιχείου.

Επιπλέον, κατέγραψε σημαντικές διαφοροποιήσεις στη συγκέντρωση ανάλογα με τη γεωγραφική προέλευση, με το ρύζι των νότιων πολιτειών των ΗΠΑ να δίνει μεγαλύτερες τιμές από το ρύζι της Ασίας και της Καλιφόρνια.

Από την πλευρά των παραγωγών, η αμερικανική Ομοσπονδία Ρυζιού δεν αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των μετρήσεων, χαρακτήρισε όμως «πολύ χαμηλές» τις συγκεντρώσεις αρσενικού και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις επικινδυνότητας.

Το θέμα σχολίασε και η βιομηχανία τροφίμων Nestle, η οποία διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί συστηματικά τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι και χρησιμοποιεί αποκλειστικά ρύζι από την Καλιφόρνια, το οποίο παρουσιάζει τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις, σε όλα τα προϊόντα της που προορίζονται για βρέφη.


Πηγή: in.gr/AP