Σε ένα πάμφθηνο φάρμακο για το διαβήτη, που κυκλοφορεί από το 1958, ίσως βρίσκεται το μυστικό για τη θεραπεία πολλών ειδών καρκίνου, όπως του μαστού, του εντέρου και του προστάτη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Μετφορμίνη (Metformin), που χρησιμοποιείται ευρέως για να μειώσει το ποσοστό ζαχάρου στο αίμα, είναι το αντικείμενο τουλάχιστον 50 ερευνών για τον καρκίνο παγκοσμίως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι έρευνες ξεκίνησαν αφότου οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η Μετφορμίνη εμπόδισε τη δημιουργία όγκων σε ποντίκια, ενώ όσοι έπασχαν από διαβήτη και έπαιρναν το συγκεκριμένο φάρμακο, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κακοήθειες, από τους διαβητικούς που δεν έπαιρναν Μετμορφίνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν οι τελευταίες δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς, το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να είναι ένα φθηνό όπλο ενάντια σε δεκάδες αρρώστιες, μεταξύ των οποίων οι καρκίνοι του παγκρέατος και των ωοθηκών.

Τονίζεται ότι οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, και σκοτώνει περίπου έναν στους οκτώ ανθρώπους...

Η Μετμορφίνη, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2911, είναι το έβδομο πιο «δημοφιλές» φάρμακο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Donghui Li από το MD Anderson Cancer Center στο Χιούστον, η Μετμορφίνη είναι ένα ασφαλές και φθηνό φάρμακο, ενώ οι ασθενείς που το λαμβάνουν είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας. Πάντως, τόνισε ότι το φάρμακο δεν ήταν αποτελεσματικό για όσους είχαν ήδη προσβληθεί από καρκίνο στο πάγκρεας και είχαν εμφανίσει μεταστάσεις, ωστόσο σύμφωνα με τις μελέτες τους, κατάφεραν να ζήσουν λίγους μήνες παραπάνω από όσους δεν έπαιρναν Μετμορφίνη.

Σύμφωνα με τον Dario Alessi, από το University of Dundee, τα ποντίκια που είχαν την τάση να εμφανίσουν όγκο και έπαιρναν μετμορφίνη, είχαν 30-40% πιθανότητες να καθυστερήσουν στην εμφάνιση του όγκου. Όπως είπε, ενδεχομένως η Μετμορφίνη να μπορεί να σταματά τα καρκινικά κύτταρα, πριν γίνουν όγκοι.


Πηγή: skai.gr/Bloomberg