Επιστήμονες διευκρινίζουν ότι δεν είναι σε θέση να καταθέσουν πειστικά επιχειρήματα ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός κρυολογήματος.

Μια ομάδα Νεοζηλανδών επιστημόνων έκανε ένα πείραμα χορηγώντας εκτός από χάπια πραγματικής βιταμίνης D σκευάσματα placebo. Από το πείραμα προέκυψε ότι από τα 161 άτομα που λάμβαναν επί 18 μήνες βιταμίνη D αλλά και από τα 161 άτομα που λάμβαναν τα ψευδοφάρμακα, κρυολόγησε ο ίδιος αριθμός ασθενών. Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Ιατρική Επιθεώρηση.

Ωστόσο, κορυφαίος βρετανός εμπειρογνώμονας εμμένει στην χρησιμότητα της βιταμίνης D. Ο καθηγητής Ronald Eccles, του Κέντρου Κοινού Κρυολογήματος στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, επισημαίνει ότι η λήψη βιταμίνης D στη διάρκεια του χειμώνα ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα διευκολύνοντας την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

Σύμφωνα με τον Ronald Eccles εξαιρετικά βοηθητικά στην αντιμετώπιση του βήχα και γενικότερα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος είναι και τα συμπληρώματα Echinacea, τα οποία όπως εξηγεί «... δεν λειτουργούν σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο...».

Βιταμίνη D παίρνουμε από την ηλιακή ακτινοβολία που βλέπει το δέρμα μας, αλλά και από ορισμένες τροφές όπως τα ψάρια, τα αυγά και τα δημητριακά.

Πηγή: bbc/skai.gr