Μία νέα εξέταση αίματος μπορεί να υπολογίζει με ακρίβεια πόσες πιθανότητες έχει μία γυναίκα να εκδηλώσει καρδιοπάθεια, διαβήτη ή καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η εξέταση, που βασίζεται στην μέτρηση των επιπέδων μιας ουσίας που λέγεται προνευροτενσίνη, μπορεί ακόμα να «προβλέψει» τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

«Διαπιστώσαμε ότι στις γυναίκες, αλλά όχι στους άντρες, τα υψηλά επίπεδα της προνευροτενσίνης συσχετίζονται ισχυρά με αυξημένες πιθανότητες εκδηλώσεως διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου του μαστού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Όλλε Μελάντερ, καθηγητής Εσωτερικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Lund, της Σουηδίας.

«Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα αυτής της ουσίας πέθαναν σημαντικά νωρίτερα απ’ ό,τι οι γυναίκες με φυσιολογικές συγκεντρώσεις προνευροτενσίνης στο αίμα τους – και η πρόσθετη θνησιμότητα στις πρώτες προκλήθηκε από καρδιαγγειακά νοσήματα», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA).

Τι είναι η προνευροτενσίνη

Η προνευροτενσίνη είναι μία πρόδρομος μορφή της νευροτενσίνης – μίας ορμόνης η οποία παράγεται στον εγκέφαλο και στο πεπτικό σύστημα όταν τρώμε (ιδίως όταν καταναλώνουμε τρόφιμα με πολλά λιπαρά).

Η νευροτενσίνη επιτελεί διάφορες λειτουργίες στον οργανισμός: συμβάλλει στην πέψη των τροφίμων, στη ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας και στην αίσθηση του πόνου, ενώ συμμετέχει στην ρύθμιση της όρεξης και στην ανάπτυξη του αισθήματος κορεσμού της πείνας, κατά τον δρα Μελάντερ.

Σε αρκετές πρόσφατες μελέτες, η νευροτενσίνη έχει συσχετισθεί με τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και την ανάπτυξη καρκινικού ιστού στον μαστό.

Η μέτρηση των επιπέδων της, όμως, είναι πολύ δύσκολη. Αντιθέτως, η μέτρηση των επιπέδων της πρόδρομης μορφής της, της προνευροτενσίνης, είναι πιο εύκολη, διότι αυτά είναι πιο σταθερά και έτσι αποτελούν καλό δείκτη της παραγωγής και έκκρισης νευροτενσίνης, εξήγησε ο δρ Μελάντερ.

Η μελέτη

Οι ερευνητές άρχισαν τη μελέτη τους εκτιμώντας ότι, λόγω των επιδράσεών του, το σύστημα της νευροτενσίνης θα πρέπει να παίζει ρόλο και στα νοσήματα που σχετίζονται με τα περιττά κιλά. Στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος του μαστού.

Για να ελέγξουν τη θεωρία τους, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 4.600 εθελοντές, κάθε έναν εκ των οποίων παρακολούθησαν από 13 έως 16 χρόνια.

Όπως ανακάλυψαν, υπήρχε ισχυρή σχέση ανάμεσα τα επίπεδα της προνευροτενσίνης και στον κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και καρκίνου του μαστού – αλλά μόνο στις γυναίκες.

Ειδικότερα, οι πιθανότητες μιας γυναίκας να εκδηλώσει τύπου 2 διαβήτη αυξάνονταν κατά 41% όταν είχε υψηλά επίπεδα προνευροτενσίνης στο αίμα της.

Αντίστοιχα, οι πιθανότητες καρδιοπάθειας αυξάνονταν κατά 33% και αυτές για καρκίνο του μαστού κατά 44%.

Επιπλέον, οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθεια αυξάνονταν κατά 50%.

Το μυστήριο των ανδρών

Ο δρ Μελάντερ και οι συνεργάτες του δεν ξέρουν γιατί δεν ισχύει το ίδιο για τους άνδρες, αλλά εικάζουν ότι πρέπει να παίζουν ρόλο τα οιστρογόνα, η ορμόνη του γυναικείου φύλου.

«Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα οιστρογόνα διεγείρουν την ανάπτυξη των κυττάρων που παράγουν νευροτενσίνη και οι γυναίκες προφανώς εκτίθενται πολύ περισσότερο στα οιστρογόνα στη διάρκεια της ζωής τους», εξήγησε ο καθηγητής.

Όπως και να ‘χει, «η προνευροτενσίνη είναι ο πρώτος βιοδείκτης του αίματος που διαπιστώνεται ότι μπορεί να αναγνωρίσει τον αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως τριών σοβαρών ασθενειών στις γυναίκες και, κατ’ επέκτασιν, τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου», πρόσθεσε.

Και εξήγησε πως πρακτικά τα νέα ευρήματα σημαίνουν ότι οι γυναίκες υψηλού κινδύνου θα μπορούν να ενημερώνονται, ώστε να λαμβάνουν εγκαίρως τα απαιτούμενα μέτρα για να προστατεύσουν την υγεία – όπως το να αδυνατίσουν, να κόψουν το κάπνισμα και να ελέγχονται συστηματικά για καρκίνο του μαστού.Πηγή: tanea.gr