Βρετανοί νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν, για πρώτη φορά στον κόσμο, ότι η διέγερση του εγκεφάλου με ένα πολύ χαμηλής ισχύος ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητες ενός ανθρώπου στα μαθηματικά και μάλιστα για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον Δρ Ρόι Κοέν Καντός, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Current Biology, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Reuters, το Science, έκαναν πειράματα με 15 εθελοντές ηλικίας 20-21 ετών και ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο να κάνουν τους ανθρώπους καλύτερους στα μαθηματικά και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

«Δεν συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να κάνουν μόνοι τους ηλεκτροσόκ, αλλά έχουμε υπερβολικά εντυπωσιαστεί από τις δυνατότητες της ανακάλυψής μας και ήδη μελετούμε τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο. Η ηλεκτρική διέγερση είναι απίθανο να σας μετατρέψει στον επόμενο Αϊνστάιν, όμως, με λίγη τύχη, μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να τα πηγαίνουν καλύτερα στα μαθηματικά», δήλωσε ο Δρ Κοέν.

Επί έξι μέρες και για 20 λεπτά κάθε φορά, οι επιστήμονες διέγειραν ηλεκτρικά με ρεύμα, ενός μικρού μόνο κλάσματος του αμπέρ (1 milliamper), το βρεγματικό λοβό των εθελοντών(μια περιοχή που σχετίζεται με την επεξεργασία των μαθηματικών), από αριστερά προς τα δεξιά και αντίστροφα. Οι εθελοντές αισθάνονταν αμυδρά την διακρανιακή ηλεκτρική διέγερση μόνο στα αρχικά δευτερόλεπτα του πειράματος και κανείς δεν εμφάνισε κάποια παρενέργεια.

Παράλληλα, άλλοι εθελοντές έκαναν εικονικές ηλεκτρικές διεγέρσεις (πλασέμπο) ή πραγματικές αλλά πολύ μικρότερης διάρκειας (μόνο 30 δευτερολέπτων).

Τα μαθηματικά τεστ που ακολούθησαν, έδειξαν ότι όσοι νέοι είχαν μετάσχει στην ομάδα επέμβασης, τα κατάφεραν σαφώς καλύτερα και μάλιστα, η επανάληψη των τεστ μετά από έξι μήνες έδειξε ότι η βελτίωση των ικανοτήτων τους συνεχιζόταν.

Το επίτευγμα μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει το περίπου ένα πέμπτο του πληθυσμού, που δυσκολεύεται μέτρια έως σοβαρά με τους αριθμούς και τους σχετικούς υπολογισμούς ή όσους ανθρώπους, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια νευροεκφυλιστική νόσο, χάνουν τις μαθηματικές ικανότητές τους.

Οι χρόνιες δυσκολίες με τους αριθμούς έχουν ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μένουν πιο εύκολα στην ανεργία, να έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, μικρότερη αυτοεκτίμηση, συχνότερη κατάθλιψη και άλλα προβλήματα.

Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες πάντως, όπως ο Δρ Κρίστοφερ Τσάμπερς της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κάρντιφ, επεσήμαναν ότι, παρά τις νέες προοπτικές που ανοίγονται, πρέπει πρώτα οι ερευνητές να σιγουρευτούν ότι η ηλεκτρική διέγερση δεν έχει άλλα αρνητικά παρεπόμενα σε άλλα κυκλώματα του εγκεφάλου.