Πρόσφατη έρευνα του ιταλικού Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί τελικά να καταπολεμήσει τον εθισμό.  
Η σχετική αναφορά που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Παρασκευή αναφέρει ότι το αρκετά δημοφιλές πλέον gadget εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους για την υγεία, αφού ποσότητα νικοτίνης -αν και μικρότερη από το κανονικό τσιγάρο- εισπνέεται με τη χρήση του. Όπως μεταδίδει το ABC News, η αναφορά επίσης τόνισε ότι η χρήση του gadget (που έχει αποδοθεί ως «άτμισμα») θα μπορούσε να ωθήσει νεαρά άτομα που δεν ήταν καπνιστές προηγουμένως στο να ξεκινήσουν το κανονικό κάπνισμα.  

Η αντίδραση από ένωση κατασκευαστών ηλεκτρονικών τσιγάρων ήταν άμεση και χλευαστική ως προς τους ισχυρισμούς της έρευνας, υπενθυμίζοντας ότι ο σχεδιασμός της συσκευής έγινε για να βοηθήσει τους καπνιστές.  

Η Roberta Pacifici, επικεφαλής του ιταλικού Κέντρου Μελέτης Καπνίσματος, Αλκοόλ και Χρήσης Ναρκωτικών που υπάγεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, συμμετείχε στην έρευνα και χαρακτήρισε το ηλεκτρονικό τσιγάρο λιγότερο τοξικό αλλά όχι εντελώς αβλαβές. Σε δηλώσεις της αναγνώρισε ότι, παρά τη διαβάθμιση συγκέντρωσης νικοτίνης στα διάφορα υγρά ατμίσματος, η τελική ποσότητα που εισπνέεται είναι σημαντικά μικρότερη από το κανονικό τσιγάρο.

Υπενθύμισε ότι με το παραδοσιακό κάπνισμα, παράγονται πάνω από 400 ουσίες εκ των οποίων οι περισσότερες είναι καρκινογόνες και απόλυτα τοξικές, αλλά θεωρεί ότι ακόμα και αν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του ατμίσματος, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως όλα τα υποκατάστατα νικοτίνης.  

Η νομοθεσία για το άτμισμα και τα προϊόντα του ποικίλλει ανά τον κόσμο, αφού η πατέντα κυκλοφόρησε στην αγορά λιγότερο από δέκα χρόνια πριν. Οι περισσότερες χώρες αναμένουν κι άλλους ελέγχους, μιας και τα επιστημονικά τεστ για τη σχετικά νέα εφεύρεση είναι ακόμα περιορισμένα.  

Πηγή: 
lifo.gr