Ο καρκίνος και ο διαβήτης είναι δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της Δύσης. Σαν να μην έφτανε που κάθε μία από αυτές τις ασθένειες είναι δύσκολη από μόνη της, οι γιατροί ανακαλύπτουν με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα πως συχνά συνυπάρχουν: υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε πάσχοντες από καρκίνο έχει και διαβήτη.

Σε μία πρόσφατη κοινή έκθεσή τους, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) και η Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA), σημείωσανπως οι πάσχοντες από τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνους του ήπατος, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστεως.

Μία παρόμοια ανάλυση είχαν δημοσιεύσει πέρυσι και ερευνητές από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, η οποία κατέδειξε αυξημένα κρούσματα διαβήτη μεταξύ των διαβητικών, καθώς και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Οι ειδικοί λένε πως, βάση των υπαρχόντων στοιχείων, είναι σαφές πως τα δύο νοσήματα μοιράζονται κάποιες βιολογικές συνιστώσες. Εξίσου σαφές, όμως, είναι πως έτσι όπως αυξάνονται τα κρούσματα του τύπου 2 διαβήτη στη Δύση αλλά και οι άνθρωποι που νικούν τον καρκίνο, μοιραία οι δύο ασθένειες συνυπάρχουν ολοένα συχνότερα στους ηλικιωμένους ανθρώπους.

«Θα βλέπουμε ολοένα μεγαλύτερο αριθμό πασχόντων και από τα δύο νοσήματα», λέει ο δρ Έντουαρντ Τζιοβανούτσι, καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίο συνυπογράφει την κοινή έκθεση της ACS και της ADA. «Μάλιστα η συσχέτιση του διαβήτη και του καρκίνου μπορεί ποσοτικά να αποδειχθεί στο εγγύς μέλλον πιο σημαντική απ’ ό,τι η συσχέτιση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου».

Ήδη, λένε οι ογκολόγοι, δεν είναι σπάνιο να βλέπουν ασθενείς οι οποίοι πασχίζουν να ισορροπήσουν την αντικαρκινική θεραπεία με τις ενέσεις ινσουλίνης και τα αντιδιαβητικά φάρμακα. Και επειδή ο καρκίνος γενικώς θεωρείται η πιο απειλητική από τις δύο ασθένειες, οι ασθενείς συχνά θέτουν αυτόν ως αποκλειστική προτεραιότητα.

«Αν και ο καρκίνος δεν αποτελεί πλέον θανατική καταδίκη, για πολλούς ασθενείς εξακολουθεί να είναι, ό,τι κι αν τους λέμε εμείς», λέει η δρ Τζουν ΜακΚόι, γηριατρική ογκολόγος στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

«Ξαφνικά, αφήνουν στην άκρη τον διαβήτη τους και εστιάζονται στον καρκίνο». Ωστόσο τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τους νεφρούς και τα αιμοφόρα αγγεία, να καταπονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να χειροτερέψουν την πρόγνωση του καρκίνου.

Πρώτα ο διαβήτης

Οι ερευνητές λένε ότι η συσχέτιση μεταξύ των δύο ασθενειών είναι πολύπλοκη και άγεται από πολλούς παράγοντες. Τυπικά, όμως, ο διαβήτης είναι αυτός που ανοίγει το δρόμο στον καρκίνο.

«Οι περισσότεροι καρκίνοι δεν προκαλούν διαβήτη, αλλά ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου», λέει ο δρ Πανκάι Σα, ενδοκρινολόγος στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Και εξηγεί, πως τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης επί χρόνια πριν εκδηλωθεί ο διαβήτης, αλλά και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου έπειτα από την εμφάνισή του, αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Επιπλέον, τα δύο νοσήματα έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή και η προχωρημένη ηλικία.

Την κατάσταση περιπλέκει ακόμα περισσότερο η δυνητική επίδραση των αντιδιαβητικών φαρμάκων στην πρόγνωση του καρκίνου και το αντίστροφο. Λ.χ. οι διαβητικοί που παίρνουν μετφορμίνη φαίνεται να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με όσους παίρνουν άλλα φάρμακα και ήδη διενεργούνται μελέτες για να διαπιστωθεί εάν η μετφορμίνη θα μπορούσε να προστεθεί στο αντικαρκινικό οπλοστάσιο.

Αντικαρκινικά φάρμακα

Τα αντικαρκινικά φάρμακα, εξάλλου, τείνουν να επιδεινώνουν τον διαβήτη. Η χημειοθεραπεία μπορεί να πλήξει τα επίπεδα σακχάρου, ενώ τα γλυκοκορτικοειδή που χορηγούνται ευρέως στους ογκολογικούς ασθενείς για την αντιμετώπιση της ναυτίας , ευνοούν την αντοχή στην ινσουλίνη.

Τον περασμένο μήνα, εξάλλου, μελέτη του Women’s College Hospital στο Τορόντο εντόπισε στοιχεία ότι τα γλυκοκορτικοειδή και η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να επιταχύνουν την έναρξη του διαβήτη στις γυναίκες οι οποίες ήδη έχουν οριακό σάκχαρο και αντοχή στην ινσουλίνη.

Ποια είναι συνεπώς η λύση; Για τους διαβητικούς που μαθαίνουν ότι έχουν καρκίνο και τους καρκινοπαθείς που έρχονται αντιμέτωποι με τον διαβήτη, απαραίτητη είναι μα συμμετέχει στην ογκολογική ομάδα ενός ειδικευμένος διαβητολόγος, κατά τον δρα ΜακΚόι.

Σε μελέτη του που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και βασίσθηκε στους ιατρικούς φακέλους 200.000 πασχόντων από τύπου 2 διαβήτη οι οποίοι ανέπτυξαν καρκίνο, κατέληξε στο συμπέρασμα πως με τη σωστή καθοδήγηση οι ασθενείς μπορούν να διατηρήσουν σε καλό επίπεδα το σάκχαρό τους δίχως να υπονομευθεί η αντινεοπλασματική θεραπεία τους.


Πηγή: tanea.gr