Είμαστε ό,τι τρώμε, αλλά τελικά ίσως ισχύσει και το «είμαστε ό,τι έτρωγε η μητέρα μας», αφού και αυτό μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα υγείας στους απογόνους. Επιστήμονες από το Βασιλικό Κολέγιο Κτηνιατρικής και τη βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Welcome Τrust» διαπίστωσαν ότι οι απόγονοι αρουραίων που είχαν τραφεί με λιπαρές, επεξεργασμένες τροφές είχαν υψηλά επίπεδα λιπαρών στο αίμα και πέριξ των μειζόνων οργάνων τους, ακόμη και μετά την εφηβεία. 
Τα πειραματόζωα είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, έστω και στην περίπτωση που έκαναν υγιεινή διατροφή. Μελέτες της ίδιας επιστημονικής ομάδας έχουν ήδη δείξει ότι στους αρουραίους των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν «πρόχειρη τροφή» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ήταν πιθανότερο στο μέλλον να τους αρέσουν όμοια σνακ. 

Το νεώτερο στοιχείο από την παρούσα μελέτη είναι ότι ακόμη και όταν διέκοψαν την κακή διατροφή, η βλάβη είχε ήδη γίνει. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε στους ειδικούς η συγκέντρωση λίπους πέριξ των μειζόνων οργάνων, γεγονός που έχει διαπιστωθεί ότι εμπλέκεται στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Οι αρουραίοι με μη υγιείς μητέρες ήταν πιθανότερο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2, ακόμα και όταν αυτοί σταμάτησαν την ανθυγιεινή διατροφή. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι προέκυψαν διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών, με τους αρσενικούς απογόνους των μη υγιών μητέρων να έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα τους, και το αντίστροφο να ισχύει για τα θηλυκά, που έτειναν να είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Πηγή: tanea.gr