Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά την μέση ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών και εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.
Η πρώτη έδειξε πως ομάδα γυναικών οι οποίες εκδήλωσαν τη νόσο, είχαν μικρότερη πρόσληψη βιταμίνης D σε νεώτερη ηλικία απ’ ό,τι συνομήλικές τους οι οποίες δεν παρουσίασαν άνοια.

Ο δρ Σεντρίκ Ανβεϊλέ, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Angers στη Γαλλία, και οι συνεργάτες του εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 500 γυναίκες από την Τουλούζη, οι οποίες συμμετέχουν εδώ και χρόνια σε ένα επιδημιολογικό πρόγραμμα για την οστεοπόρωση.

Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, ο οργανισμός πρέπει να τροφοδοτείται με επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, αλλά και βιταμίνης D.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσες εθελόντριες ανέπτυξαν Αλτσχάιμερ, είχαν μέση εβδομαδιαία πρόσληψη βιταμίνης Dίση με 50,3 μικρογραμμάρια, ενώ όσες δεν ανέπτυξαν τη νόσο προσλάμβαναν κατά μέσον όρο 59 μικρογραμμάρια βιταμίνης D την εβδομάδα.

Ανάλογα ήταν τα ευρήματα και αμερικανικής μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ από την δρα Γιελένα Σλινίν, παθολόγο-νεφρολόγο στο VA Health Care System της Μινεάπολης, και τους συνεργάτες της.

Οι αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα 6.257 ηλικιωμένων εθελοντριών, οι οποίες υποβλήθηκαν και σε σειρά τεστ νοητικών δεξιοτήτων.

Τα επίπεδα βιταμίνης D κάτω των 20 νανογραμμαρίων ανά χιλιοστό του λίτρου ορού αίματος συσχετίσθηκαν με υψηλότερου βαθμού εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών.

Οι επιστήμονες λένε πως οι δύο μελέτες υπογραμμίζουν τη μεγάλη σημασία της επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Την βιταμίνη αυτή παράγει ο οργανισμός όταν το σώμα εκτίθεται στον ήλιο, ενώ καλές πηγές της είναι τα παχιά ψάρια, τα ειδικά εμπλουτισμένα τρόφιμα και τα διατροφικά συμπληρώματα.Οι νέες μελέτες δημοσιεύονται στην σειρά επιθεωρήσεων «The Journals of Gerontology» της Οξφόρδης.


Πηγή: tanea.gr