Το μάσημα τσίχλας, που κατά καιρούς έχει δεχθεί αμφιλεγόμενα σχόλια όσον αφορά στη δράση του, φαίνεται ότι τελικά αποδεικνύεται ωφέλιμο για το μυαλό!  

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει πρόσφατη ιαπωνική έρευνα στην Ιαπωνία, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Brain and Cognition» και στην οποία επισημαίνεται -μεταξύ άλλων - ότι το μάσημα τσίχλας, αγαπημένη συνήθεια πολλών διάσημων προπονητών ποδοσφαίρου, μεταξύ των οποίων ο sir Άλεξ Φέργκιουσον της Manchester United, επιταχύνει τον χρόνο αντίδρασης σε διάφορα ερεθίσματα έως και κατά 10%.
 

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ραδιολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας και άλλων κέντρων εξέτασαν την ταχύτητα των αντανακλαστικών των εθελοντών όταν μασούσαν, καθώς και όταν δεν μασούσαν τσίχλα. Ο έλεγχος έγινε με 30λεπτα τεστ, όπου οι εθελοντές έπρεπε να πατούν ένα κουμπί με τον δεξί ή τον αριστερό αντίχειρα, ανάλογα με τη φορά του βέλους που έβλεπαν σε μια οθόνη.
 

Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που δεν μασούσαν τσίχλα χρειάστηκαν 545ms (millisecond) για να αντιδράσουν, ενώ αυτοί που μασούσαν χρειάστηκαν 493ms. 
 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαφορά θεωρείται σημαντική και αποδίδεται στο γεγονός ότι κατά το μάσημα τσίχλας ενεργοποιούνται κυρίως οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την προσοχή και την κίνηση.