Ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του τύπου 2 σακχαρώδους διαβήτη στους ενήλικες ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το φάρμακο λέγεται λιξισενατίδη, λαμβάνεται μία φορά την ημέρα και ανήκει στην οικογένεια των αγωνιστών των υποδοχέων του GLP-1.

Προορίζεται για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) σε συνδυασμό με αντιδιαβητικά φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα ή/και με βασική ινσουλίνη, όταν τα φάρμακα αυτά σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση δεν παρέχουν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που καλύπτει τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και τη Νορβηγία, έρχεται έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον περασμένο Νοέμβριο.

Η λιξισενατίδη εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα και στο Μεξικό, ενώ η παρασκευάστρια εταιρεία προγραμματίζει να υποβάλλει φάκελο έγκρισης και στις ΗΠΑ μέχρι τον Απρίλιο.

Το GLP-1 είναι μία φυσική πεπτιδική ορμόνη που εκκρίνεται στο σώμα μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση φαγητού.

Η ορμόνη αυτή έχει διπλή δράση στον οργανισμό, καθώς καταστέλλει την έκκριση γλυκαγόνου από τα άλφα-κύτταρα του παγκρέατος και διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης από τα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος.

Έτσι, οι αγωνιστές της GLP-1 ωθούν τον οργανισμό να παράγει ινσουλίνη όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι πολύ υψηλά.

Η λιξισενατίδη είναι ο τρίτος αγωνιστής υποδοχέων της GLP-1 που εγκρίνεται για την αντιμετώπιση του τύπου 2 σακχαρώδους διαβήτη, ενώ υπό ανάπτυξη βρίσκονται και άλλοι.


Πηγή: tanea.gr