Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η συχνή μέτρια κατανάλωση αμυγδάλων συμβάλλει στην ελάττωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Επίσης, φαίνεται ότι η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει την πιθανότητα νόσησης από διαβήτη τύπου ΙΙ. Είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων οξέων. Περιέχονται ω-3 και ω-6λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και προάγουν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Συστηνόμενη ποσότητα:

Δεν υπάρχει ακριβής συστηνόμενη δοσολογία λήψης. Πρέπει να ληφθεί σίγουρα υπόψη ότι δεν μπορούμε να τρώμε υπερβολικές ποσότητες αμυγδάλων καθώς είναι πυκνά σε θερμίδες (100γρ δίνουν πάνω από 600 θερμίδες). Είναι σίγουρα ασφαλής για τη σιλουέτα μας μια ποσότητα 20-30 γρ αμυγδάλων/ημέρα. Αυτή η ποσότητα «συμφωνεί» άλλωστε με τα ευεργετικά οφέλη των αμυγδάλων όπως έχει μελετηθεί.

Προσοχή:

Όπως έχει ήδη αναφερθεί τα αμύγδαλα έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο, επομένως μην το παρακάνετε.
Μην προτιμάτε τους αλατισμένους καρπούς. Ελέγξτε αν περιέχουν ποσότητες αλατιού, μη διστάσετε να ρωτήσετε τον «προμηθευτή» σας.

Αποθηκεύστε τα αμύγδαλα σε μέρος ξηρό, η παρουσία νερού (υγρασίας) ευνοεί την ανάπτυξη αφλατοξίνων (τοξικές ουσίες που παράγονται από μύκητες)

Τα αμύγδαλα κάνουν πολύ καλή παρέα στις σαλάτες. Αυξάνουν τη θρεπτικότητά(πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε κα), αυξάνουν την παρουσία φυτικών ινών(20-30 γρ αμύγδαλα περιέχουν 2 γρ φυτ. ίνες), ενώ προσθέτουν και γεύση!  

Η Ελλάδα παρουσιάζει αξιοσημείωτη παραγωγή αμυγδάλων ξεπερνώντας τους 12000 τόνους. Η Θεσσαλία φαίνεται να έχει τη μερίδα του λέοντος σε παραγωγή. Καλλιεργούνται στη χώρα μας πάνω από 7 ποικιλίες με εξαιρετική γεύση και ποιότητα. Παρόλα αυτά έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές αμυγδάλων (αμφίβολης ποιότητας και απλά χαμηλότερης τιμής), κάτι που εξωθεί στη μείωση της ντόπιας παραγωγής. Η Αρκαδία παράγει εξαιρετικά αμύγδαλα σε πολλές περιοχές (Μαίναλο, Μαντινεία, Πάρνωνας κα)

Πηγή: mednutrition.gr