Έχετε στρες; Λίγη μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεστε για να αισθανθείτε καλύτερα. Αυτό είναι το συμπέρασμα πολλών μελετών, οι οποίες δείχνουν ότι η σοκολάτα διαθέτει θρεπτικά συστατικά που επιδρούν στον εγκέφαλο και αλλάζουν τη χημεία του.Η πιο πρόσφατη από αυτές τις μελέτες δημοσιεύθηκε προ τριμήνου στην «Επιθεώρηση Πρωτεομικής Έρευνας» (JPR) και έδειξε πως ακόμα κι αν η πηγή του στρες μας επιμείνει, 40 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορούν μέσα σε δύο εβδομάδες να μειώσουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό μας και να βελτιώσουν έτσι την ψυχική μας διάθεση. 
 

Λίγους μήνες νωρίτερα, εξάλλου, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Νορθάμπρια ανέφεραν στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας ότι ένα μεγάλο ποτήρι ρόφημα σοκολάτας μπορεί να καταπολεμήσει τη νοητική κόπωση, η οποία αποτελεί συχνό επακόλουθο του στρες. 
 

Πώς, όμως, μπορεί η σοκολάτα να «διώχνει» το στρες;
 

«Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι με την κατανάλωση τροφής ενεργοποιείται συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και εκκρίνονται νευροδιαβιβαστές», απαντά η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, επιστημονική συνεργάτις της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας
 

«Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση ψυχικής ευφορίας και ικανοποίησης. Ως φαίνεται, ο εγκέφαλος έχει συσχετίσει την πρόσληψη τροφής με ευχάριστα και χαλαρωτικά συναισθήματα. 
 

»Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένα τρόφιμα καθορίζουν και την ποσότητα των νευροδιαβιβαστών που θα παραχθούν από τον εγκέφαλο και κατ' επέκτασιν μπορούν να ρυθμίσουν ή να βελτιώσουν τα επίπεδα της διάθεσης ή του στρες».