Οι γυναίκες που τρώνε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εθίζουν τα παιδιά τους στα fast food, προειδοποιούν ερευνητές από την Αυστραλία.

Σε έρευνα με πειραματόζωα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πρόχειρα φαγητά ασκούν τις ίδιες επιδράσεις στη χημεία του σώματος με το όπιο, την ηρωίνη και τη μορφίνη.

Έτσι, η ασίγαστη λαχτάρα για ένα χάμπουργκερ, ένα σακουλάκι πατατάκια ή μια «γενναία» μερίδα τηγανητές πατάτες με σως, αποτελεί στην πραγματικότητα εθισμό, ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Η έρευνά τους υποδηλώνει ότι οι έγκυοι που τρώνε πρόχειρα φαγητά μπορεί να βλάπτουν τα αγέννητα παιδιά τους, διότι προκαλούνται αλλαγές στην ανάπτυξη του μονοπατιού του εθισμού στον εγκέφαλό τους.

Οι αλλαγές αυτές κάνουν τα μωρά λιγότερο ευαίσθητα στις ενδορφίνες - τις οπιοειδείς ουσίες που απελευθερώνονται από την υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου όταν κάνουμε κάτι ευχάριστο ή όταν πονάμε, με αποτέλεσμα να προκαλείται αίσθημα ευεξίας ή αναλγησίας αντιστοίχως.

Καταστάσεις κατά τις οποίες παράγονται ενδορφίνες είναι, μεταξύ άλλων, η γυμναστική, ο ενθουσιασμός, ο έρωτας, ο οργασμός, η κατανάλωση πικάντικων ή νόστιμων φαγητών, και φυσικά ο πόνος.

Η μειωμένη ευαισθησία των μωρών στις ενδορφίνες σημαίνει ότι χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες πρόχειρων φαγητών για να αισθανθούν ευεξία.

«Η μελέτη αυτή δείχνει ότι ο εθισμός στα πρόχειρα φαγητά είναι αληθινή εξάρτηση», δήλωσε ο δρ Τζέραλντ Βάισμαν, εκδότης στην «Επιθεώρηση της Ομοσπονδίας Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας» (The FASEB Journal) όπου δημοσιεύεται η νέα έρευνα.

«Τα πρόχειρα φαγητά ενεργοποιούν τους ίδιους χημικούς μηχανισμούς με το όπιο, τημορφίνη ή την ηρωίνη. Δυστυχώς, τα πρόχειρα φαγητά κατά την εγκυμοσύνη μετατρέπουν τα παιδιά σε “πρεζόνια” των junk food», πρόσθεσε ο δρ Βάισμαν, ο οποίος είναι ομότιμος καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο Langoneτου Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.