Σύμφωνα μα ετους επιστήμονες η μυωπία έχει και γενετική αιτία.

  Είναι γνωστό ότι τα παιδιά των οποίων έστω και ένας από τους γονείς τους έχει μυωπία διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να εμφανίσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους και αυτά πρόβλημα στην όραση.

Το γονίδιο με την ονομασία RASGRF1, το οποίο ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τη  διεθνή ερευνητική του King’s College του Λονδίνο, θεωρείται ότι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ματιού μετά τη γέννηση, καθώς και στη μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων για επεξεργασία στον εγκέφαλο.  Η δυσλειτουργία του γονιδίου προκαλεί υπερβολική ανάπτυξη του βολβού του ματιού με αποτέλεσμα τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά.

Τα επόμενα δέκα χρόνια οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι θα κυκλοφορήσει το φάρμακο που θα εμποδίζει την εμφάνιση αλλά και την εξέλιξη της μυωπίας απαλάσοντας τους ανθρώπους από τα ενοχλητικά γυαλιά, τους φακούς επαφής και την ταλαιπορία των επεμβάσεων με λέιζερ.

Έρευνες  των βρετανών επιστημόνων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι άνθρωποι που έχουν μεγάλη μυωπία έχουν αυξημένο κίνδυον απώλειας της όρασής τους σε ποσοστό 2-3% καθώς κάποια στιγμή ο αμφιβληστροειδής φακός μπορεί να ξεκολλήσει τελείως από το πίσω μέρος του ματιού τους ή μπορεί να προκληθεί πρόωρο γλαύκωμα.