Θέλετε να μάθετε τις πιθανότητες θνησιμότητας που αντιμετωπίζετε τα επόμενα 10 χρόνια; Μερικά άσχημα σημάδια είναι: Ότι ασθμαίνετε αν περπατάτε πολλά τετράγωνα, το κάπνισμα και δυσκολία στο να σπρώξετε μια καρέκλα σε ένα δωμάτιο.
«Δείκτης θνησιμότητας» αναπτύχθηκε για ανθρώπους άνω των 50 ετών από ερευνητές του Σαν Φρανσίσκο.
Το σκορ του τεστ μπορεί να ικανοποιεί τη «θανάσιμη περιέργεια» των ανθρώπων αλλά οι ερευνητές δηλώνουν ότι ο δείκτης προορίζεται κυρίως για χρήση από γιατρούς. Μπορεί να τους βοηθήσει να αποφασίσουν αν ακριβές εξετάσεις ή ιατρικές τεχνικές αξίζουν τον κίνδυνο για τους ασθενείς που δεν είναι πιθανό να ζήσουν ακόμα 10 χρόνια.
Είναι καλύτερα να υποβληθεί κάποιος στο τεστ από γιατρό, που μπορεί να συζητήσει τι σημαίνει το σκορ στο πλαίσιο του ιατρικού ιστορικού του, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια Dr. Marisa Cruz, από το University of California, δήλωσε ότι ο δείκτης δεν προορίζεται να αποτελέσει οδηγία σχετικά με το πώς να αλλάξετε τρόπο ζωής.
Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα για να βοηθήσουν τους ασθενείς να καταλάβουν τα υπέρ και τα κατά, για παράδειγμα της έντονης αγωγής για τον διαβήτη, εξέτασης για καρκίνο παχέος εντέρου και τραχήλου της μήτρας. Αυτά μπορεί να μην είναι ασφαλή ή κατάλληλα για τους πολύ αρρώστους ηλικιωμένους που είναι πιθανόν να πεθάνουν πριν ακόμα αναπτυχθεί ο καρκίνος.

Τα 12 μέρη του δείκτη έχουν βαθμούς. Λιγότεροι συνολικοί βαθμοί σημαίνουν καλύτερες πιθανότητες.
- Οι άντρες αυτόματα παίρνουν 2 βαθμούς. Επιπλέον αυτού, άντρες και γυναίκες 60 έως 64 ετών παίρνουν 1 πόντο. Ηλικίες 70 έως 74 παίρνουν 3 πόντους και 85 και άνω 7 πόντους.

- Δυο πόντοι για το καθένα από τα εξής: Τρέχουσα ή παλιά διάγνωση για καρκίνο εκτός από μη σοβαρούς καρκίνους δέρματος-πνευμονική νόσο που περιορίζει τη δραστηριότητα ή απαιτεί οξυγόνο-καρδιακή ανεπάρκεια-κάπνισμα-δυσκολία στο να κάνουν μπάνιο-δυσκολία διαχείρισης χρημάτων λόγω προβλημάτων υγείας ή μνήμης-δυσκολία να περπατούν αρκετά τετράγωνα.

- Ένα πόντο για το καθένα: Διαβήτης ή υψηλό σάκχαρο-δυσκολία να σπρώχνει κάποιος μεγάλα αντικείμενα όπως βαριά καρέκλα-να είναι αδύνατος ή φυσιολογικού βάρους.

Το υψηλότερο, ή χειρότερο, σκορ είναι το 26, με 95% πιθανότητες θνησιμότητας εντός 10 ετών. Για να το πετύχετε θα πρέπει να είστε άντρας τουλάχιστον 85 ετών με όλες τις παραπάνω παθήσεις.
Για σκορ ίσο με το μηδέν που σημαίνει 3% πιθανότητα θνησιμότητας σε 10 χρόνια θα πρέπει να είναι κάποια, γυναίκα νεότερη από 60 ετών χωρίς κάποια από τις αδυναμίες αλλά τουλάχιστον ελαφρώς υπέρβαρη.

Ένας άρρωστος, ηλικιωμένος θα έχει πολύ υψηλότερες πιθανότητες θανάτου από κάποιον νεότερο και πιο σφριγηλό και είναι γνωστό ότι οι γυναίκες γενικά ζουν περισσότερο. Ωστόσο γιατί το να είναι κάποιος υπέρβαρος θα ήταν λιγότερο επικίνδυνο από το να είναι φυσιολογικού βάρους ή αδύνατος;

Μια πιθανή αιτία είναι ότι το να είναι κάποιος αδύνατος σε μεγάλη ηλικία μπορεί να αποτελεί σημάδι νόσου, δήλωσε η Cruz.
Άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να παίζουν ρόλο, επομένως ο δείκτης θα πρέπει να ερμηνεύεται ότι παρέχει στοιχεία αλλά όχι την απόλυτη αλήθεια, δήλωσαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Journal of the American Medical Association. 

Οι ερευνητές δημιούργησαν το δείκτη αναλύοντας στοιχεία σχεδόν 20.000 Αμερικανών άνω των 50 ετών, που έλαβαν μέρος σε έρευνα για τη δημόσια υγεία το 1998. Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 10 χρόνια. 

Σχεδόν 6.000 πέθαναν το συγκεκριμένο διάστημα. Χρησιμοποίησαν προηγουμένως το τεστ για να προβλέψουν τον κίνδυνο θνησιμότητας εντός 4 ετών. Δήλωσαν ότι η νέα προσπάθεια δείχνει ότι ο ίδιος δείκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη της θνησιμότητας εντός 10 ετών.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr