Εξαιρετικά μικρή – περίπου μία στις 15.000 είναι η πιθανότητα – να ξυπνήσει κανείς από γενική αναισθησία, ενώ χειρουργείται -, σύμφωνα με έρευνα που μεταδίδει το BBC.

Οι ερευνητές ρώτησαν το 82% των αναισθησιολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου – 7.125 στο σύνολο – ζητώντας τους να αναφέρουν τυχόν περιπτώσεις ασθενών που διατηρούσαν τις αισθήσεις τους κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων, το περασμένο έτος.

Από τις σχεδόν 3 εκατομμύρια εγχειρήσεις το 2011 αναφέρθηκαν 153 περιπτώσεις .Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς, είτε συνήλθαν πολύ νωρίς από τη γενική αναισθησία ή χρειάστηκε πολύ χρόνο για να τους “πιάσει” το αναισθητικό.

Ένα τρίτο – 46 άτομα συνολικά – διατηρούσαν τις αισθήσεις τους καθ” όλη τη διάρκεια της επέμβασης.Σύμφωνα με τους αναισθησιολόγους, πολύ λίγοι ασθενείς υπέστησαν οποιοδήποτε πόνο, ως αποτέλεσμα της εμπειρίας.
Οι ερευνητές από το Βασιλικό Κολλέγιο των Αναισθησιολόγων και την Ένωση Αναισθησιολόγων της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας αναφέρουν ότι τα προκαταρκτικά ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “Αναισθησία”, είναι καθησυχαστικά για τους ασθενείς.

Ο καθηγητής Tim Cook, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης δηλώνει «Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν έχει ναρκωθεί, αφορούν περιστατικά λίγο πριν την έναρξη της εγχείρησης, ή μετά το τέλος αυτής».

 Αξίζει να τονιστεί ότι μερικά νοσοκομεία έχουν ειδικές οθόνες για τη μέτρηση του βάθους της αναισθησίας.