Πρόκειται για φλεγμονή των πνευμόνων που δημιουργείται ύστερα από χρόνια έκθεση σε βλαπτικά ερεθίσματα, το κυριότερο από τα οποία -αλλά όχι το μοναδικό- είναι ο καπνός του τσιγάρου.

Η ασθένεια αυτή δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Η άγνοια όμως αυτή μπορεί να οδηγήσει στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι σπάνια νόσος. Αντίθετα, είναι πολύ συχνή. Τόσο πολύ μάλιστα που δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο καθένας μας έχει στο οικογενειακό, επαγγελματικό ή κοινωνικό του περιβάλλον κάποιους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή, αλλά πιθανόν να μην το ξέρουν ούτε οι ίδιοι γιατί δεν έχουν επισκεφτεί ακόμη τον πνευμονολόγο.Για να διαγνωστεί εγκαίρως και σε αρχική φάση η ασθένεια, πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος ο κόσμος και να προστρέξει στον πνευμονολόγο εάν απαντήσει καταφατικά σε 3 ή περισσότερες από τις παρακάτω ερωτήσεις:

-Βήχετε μερικές φορές τις περισσότερες ημέρες;
-Έχετε πτύελα τις περισσότερες ημέρες;
-Σας πιάνει δυσκολία στην αναπνοή (άσκηση, ανηφόρες, σκάλες) πιο εύκολα από άλλα άτομα της ηλικίας σας;
Είστε πάνω από 40 ετών;
-Είστε τωρινός ή πρώην καπνιστής;

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ειδικά στην αρχική φάση της, δεν έχει ευρήματα ούτε στην ακρόαση των πνευμόνων ούτε στην ακτινογραφία.   Εφόσον λοιπόν κάποιος απαντήσει καταφατικά σε 3 τουλάχιστον από τις παραπάνω ερωτήσεις, πρέπει να υποβληθεί σε σπιρομέτρηση.