Ένα πρόγραμμα, που συμβάλλει στο να διασφαλιστεί ότι το προσωπικό των νοσοκομείων ακολουθεί αυστηρά πρότυπα υγιεινής, ώστε το ποσοστό θανάτου ασθενών στις μονάδες εντατικής νοσηλείας, να διατηρείται χαμηλότερα του 10%, ανακοινώθηκε από ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ, τη Δευτέρα.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, έρχεται να προσθέσει σε μία αυξανόμενη δέσμη ενδείξεων, που αλλάζει το ύφος της νοσοκομειακής αντιμετώπισης και περιλαμβάνει τη χρήση πρότυπων μητρώων ελέγχου, κάτι που μπορεί να μειώσει τα σφάλματα , αλλά και να γλιτώσει ζωές και χρήματα.

Όπως ανέφερε ο Δρ.Πίτερ Πρόνοβοστ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζόν Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, ο επικεφαλής της έρευνας, το συναρπαστικό σε αυτή τη μελέτη ήταν, που γνώριζαν ότι προλαμβάνει τις λοιμώξεις, αλλά δεν ήταν βέβαιοι ότι προλαμβάνει και τους θανάτους.

Ο δημιουργός του που ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 40 πολιτείες των ΗΠΑ, χρηματοδοτούμενο από την Υπηρεσία Υγειονομικής Έρευνας και Φροντίδας, μπορεί να αποφέρει εκατομμύρια δολάρια όφελος στις ΗΠΑ, από περιορισμό της σπατάλης.