Η κατάθλιψη κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις ψυχικές διαταραχές, που οδηγούν τους πολίτες όχι μόνο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων αλλά ακόμη και στην αυτοκτονία.

«Δεν χρειάζονται επιστημονικές ανακοινώσεις για να μιλήσει κανείς για την αύξηση της κατάθλιψης, διότι αυτό το διαπιστώνουμε από την καθημερινή εμπειρία. Στο "Ιπποκράτειο" Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τον τελευταίο καιρό, έχει αυξηθεί κατά 30% ο αριθμός των προσερχόμενων στα εξωτερικά ιατρεία, οι οποίοι πάσχουν από διάφορες διαταραχές αλλά κυρίως από κατάθλιψη. Η οικονομική κρίση, η απογοήτευση, η αύξηση της ανεργίας, η έλλειψη της δυνατότητας για την κάλυψη των αναγκών, προκαλούν την κατάθλιψη, ενώ τα δελτία ειδήσεων την αναζωπυρώνουν», επισήμανε o ο διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος του "Ιπποκράτειου" Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Βιδάλης, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει ο κ. Βιδάλης η καταθλιπτική συμπτωματολογία, που παρουσιάζουν τα άτομα που απευθύνονται στα εξωτερικά ιατρεία, είναι σε σημαντικό βαθμό αντιμετωπίσιμη, είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ή με τον συνδυασμό και των δύο, ανάλογα με τις ενδείξεις.

«Υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις της κατάθλιψης, από τη δυσθυμία έως τα σοβαρά περιστατικά. Για τα δύσκολα περιστατικά, που αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση, συνεχώς έρχονται νεότερα φαρμακευτικά σκευάσματα. Και επειδή προέχει ο τομέας των συναισθηματικών διαταραχών κυκλοφορούν νέα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Στο συνέδριο θα εξετάσουμε τη πραγματική διάσταση της ωφελιμότητας αυτών των φαρμάκων μέσα από την αντιπαράθεση των βιβλιογραφικών αναφορών και της κλινικής πράξης», εξήγησε ο κ. Βιδάλης.

 

Κατάθλιψη και αυτοκτονίες

Η κατάθλιψη και οι ιδέες αυτοκαταστροφής μπορεί να οδηγήσουν στην αυτοκτονία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα 22 περιστατικά απόπειρας αυτοκτονίας, που αντιμετωπίστηκαν στο νοσοκομείο Κομοτηνής σε διάστημα μιας τριετίας.

Σύμφωνα με αναρτημένη ανακοίνωση των ιατρών Μ. Γυμνόπουλου, Κ. Τερζή, Χ. Σίμογλου, Ε. Κανιώτη και Δ. Γυμνόπουλου της Χειρουργικής Κλινικής και του Ψυχιατρικού Εξωτερικού Ιατρείου του Νοσοκομείου Κομοτηνής, που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο, στο διάστημα 2007-2009 εισήχθησαν στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου ύστερα από απόπειρα αυτοκτονίας συνολικά 22 άτομα, εκ των οποίων τα 10 έπασχαν από κατάθλιψη και είχαν ιδέες αυτοκαταστροφής, ενώ τα υπόλοιπα 12 αποπειράθηκαν να δώσουν τέλος στη ζωής τους "εν βρασμώ ψυχής", λόγω κάποιου προβλήματος που αντιμετώπιζαν εκείνη την εποχή. Από αυτά τα άτομα οι 18 ήταν άντρες και οι 4 γυναίκες, οι 15 αστοί και οι 7 αγρότες, ενώ οι 16 ήταν μουσουλμάνοι και οι 6 χριστιανοί.

Ο ειδικευόμενος χειρουργός, Χρήστος Σίμογλου, χαρακτηρίζει μεγάλο, για τα μεγέθη ενός επαρχιακού νοσοκομείου, τον αριθμό των ατόμων που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν. «Η αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών στην χειρουργική κλινική ήταν σωτήρια για τη ζωή τους, πλην μιας περίπτωσης θανάτου, όμως μερικές φορές το ψυχιατρικό τους πρόβλημα είναι περισσότερο επείγον από το χειρουργικό. Η πλειονότητα των ασθενών παρουσίασε κρίσεις πανικού και ψυχωτικές αντιδράσεις, που δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους γιατρούς, τις νοσοκόμες, σε άλλους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Η στενή παρακολούθηση των ατόμων, που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν και χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου, και η συνεργασία ψυχιάτρου και χειρουργού είναι τελείως απαραίτητη εντός των δύο πρώτων εβδομάδων από τη εισαγωγή τους και πρέπει να διακομίζονται το ταχύτερο στα ψυχιατρικά τμήματα», ανέφερε ο κ. Σίμογλου.