Νέες μορφές εξειδικευμένης φαρμακευτικής θεραπείας υπόσχονται βελτίωση της υγείας ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Για την καρδιακή ανεπάρκεια ενδείκνυνται νέα φάρμακα τα οποία ελαττώνουν τη συχνότητα (των παλμών) της καρδιάς, ενώ για την κολπική μαρμαρυγή αντιπηκτικά.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής καρδιολογίας και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΔΠΘ, Σταύρος Κωνσταντινίδης, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οποιασδήποτε αιτιολογίας (πχ λόγω στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης, παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων, μυοκαρδιοπαθειών), έχουν συχνά έντονη ταχυκαρδία, η οποία όχι απλά συνοδεύει, αλλά ενδέχεται και η ίδια να επιδεινώνει περαιτέρω τη λειτουργία της καρδιάς δημιουργώντας ένα «φαύλο κύκλο».

«Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη χρονιά που πέρασε, η ελάττωση της καρδιακής συχνότητας με εξειδικευμένη φαρμακευτική θεραπεία, που χορηγείται επιπλέον των δοκιμασμένων και καθιερωμένων φαρμάκων, μπορεί να βελτιώσει την πορεία της νόσου, ελαττώνοντας τις υποτροπές και την ανάγκη για επανειλημμένες νοσηλείες» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης, με αφορμή το 2ο Ετήσιο Καρδιολογικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο διοργανώνει 11-13 Φεβρουαρίου, στην Αλεξανδρούπολη, η Καρδιολογική Κλινική του ΔΠΘ.

Η κολπική μαρμαρυγή, η οποία είναι η συχνότερη αρρυθμία και έχει παρατηρηθεί σε 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους, σχετίζεται με τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων τα οποία οδηγούν σε θάνατο ή σε σοβαρή αναπηρία.

«Η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με μία πενταπλάσια, κατά μέσο όρο, αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων με υψηλή θνητότητα, σοβαρή υπολειπόμενη αναπηρία, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις για τον άρρωστο και την κοινωνία. Μελέτες, που δημοσιεύτηκαν το 2009 αλλά και κυρίως το 2010, έδειξαν ότι νέες μορφές φαρμακευτικής θεραπείας, ελαττώνουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ απλουστεύουν και καθιστούν πιο καλά ανεκτή τη θεραπεία σε σύγκριση με τα κουμαρινικά αντιπηκτικά τα οποία είναι ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ. Τα κουμαρινικά αντιπηκτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι αποτελεσματικά, αλλά θα πρέπει ο ασθενής να κάνει πολύ συχνά αιματολογικές εξετάσεις και να προσέχει τη διατροφή του, γιατί η πρόσληψη βιταμίνης Κ επηρεάζει τη δράση αυτών των φαρμάκων. Τα νέα φάρμακα μπορεί να τα παίρνει ο ασθενής χωρίς να χρειάζεται να κάνει συχνά εξετάσεις, ούτε να προσέχει τη διατροφή του για την πρόσληψη της βιταμίνης Κ», αναφέρει ο κ Κωνσταντινίδης.